Dark
Light

Zelfportret Rembrandt geveild voor 14 miljoen euro

1 minuut leestijd
Het geveilde zelfportret van Rembrandt uit 1632
Het geveilde zelfportret van Rembrandt uit 1632 - detail (Afb: Sotheby's)

Een zelfportret van Rembrandt van Rijn is dinsdag bij veilinghuis Sotheby’s verkocht voor bijna 14 miljoen euro. Inclusief commissie betekent dit dat de onbekend gebleven koper ruim 16 miljoen euro voor het werkje uit 1632 moest neerleggen.

Het geveilde zelfportret van Rembrandt uit 1632
Het geveilde zelfportret van Rembrandt uit 1632 (Afb: Sotheby’s)
Het portret toont de jonge kunstenaar in nette kleding. Dat is opvallend omdat Rembrandt zichzelf op andere zelfportretten vaak in gewone kleren of zijn schilderskleding afbeeldde. Hoewel er geen hard bewijs voor is, wordt wel eens gesuggereerd dat de kunstenaar het werkje voor zijn latere vrouw Saskia maakte, die hij rond die tijd in Amsterdam ontmoette. Volgens dit verhaal wilde Rembrandt via het werkje indruk maken op zijn rijke schoonfamilie en presenteerde hij zich daarom als een geslaagd man, in nette kleding en met witte kraag.

‘Rembrant’

Het portret heeft een afmeting van 14,8 bij 21 centimeter en is daarmee vrij klein. Rembrandt signeerde het werkje op een bijzondere manier, namelijk zonder de letter ‘d’. Er staat ‘Rembrant’ in plaats van ‘Rembrandt’.

Wie het portret heeft gekocht is nog niet bekend. Daarmee is ook onduidelijk of het werk straks tentoongesteld zal worden aan het publiek of verdwijnt in een ontoegankelijke particuliere collectie. Sotheby’s schatte de waarde van het portret vooraf op een bedrag tussen de 13,2 tot 17,7 miljoen euro. De vorige anonieme eigenaar van het werk bezat het vijftien jaar.

Ook interessant: ‘Rembrandt evenzeer als Vermeer meester van de fijne motoriek’
Overzicht van Boeken over Rembrandt van Rijn

×