Geschiedeniswinkel - Duizenden geschiedenisboeken

Zelfportret Rembrandt geveild voor 14 miljoen euro

Een zelfportret van Rembrandt van Rijn is dinsdag bij veilinghuis Sotheby’s verkocht voor bijna 14 miljoen euro. Inclusief commissie betekent dit dat de onbekend gebleven koper ruim 16 miljoen euro voor het werkje uit 1632 moest neerleggen.

- ad -

Het geveilde zelfportret van Rembrandt uit 1632
Het geveilde zelfportret van Rembrandt uit 1632 (Afb: Sotheby’s)
Het portret toont de jonge kunstenaar in nette kleding. Dat is opvallend omdat Rembrandt zichzelf op andere zelfportretten vaak in gewone kleren of zijn schilderskleding afbeeldde. Hoewel er geen hard bewijs voor is, wordt wel eens gesuggereerd dat de kunstenaar het werkje voor zijn latere vrouw Saskia maakte, die hij rond die tijd in Amsterdam ontmoette. Volgens dit verhaal wilde Rembrandt via het werkje indruk maken op zijn rijke schoonfamilie en presenteerde hij zich daarom als een geslaagd man, in nette kleding en met witte kraag.

‘Rembrant’

Het portret heeft een afmeting van 14,8 bij 21 centimeter en is daarmee vrij klein. Rembrandt signeerde het werkje op een bijzondere manier, namelijk zonder de letter ‘d’. Er staat ‘Rembrant’ in plaats van ‘Rembrandt’.

Wie het portret heeft gekocht is nog niet bekend. Daarmee is ook onduidelijk of het werk straks tentoongesteld zal worden aan het publiek of verdwijnt in een ontoegankelijke particuliere collectie. Sotheby’s schatte de waarde van het portret vooraf op een bedrag tussen de 13,2 tot 17,7 miljoen euro. De vorige anonieme eigenaar van het werk bezat het vijftien jaar.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Ook interessant: ‘Rembrandt evenzeer als Vermeer meester van de fijne motoriek’
Overzicht van Boeken over Rembrandt van Rijn


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • De slag om de Slag bij Waterloo

  De slag om de Slag bij Waterloo

  De gebeurtenissen van 18 juni 1815 zijn bekend geworden als de Slag bij Waterloo. Dat klinkt vanzelfsprekend vanwege het nabijgelegen dorpje, maar toch is dat niet zo. Aanvankelijk werd namelijk … Lees verder »
 • Germaine Richier – Franse beeldhouwster

  Germaine Richier – Franse beeldhouwster

  Het werk van de Franse kunstenares Germaine Richier was baanbrekend voor de moderne Europese beeldhouwkunst na de Tweede Wereldoorlog. Ze kreeg de bijnaam L’Ouragane (De Orkaan), naar de naam van … Lees verder »
 • Korte metten maken

  Korte metten maken

  Wie korte metten maakt met iets of iemand, treedt daadkrachtig op, klaart een klus snel en kordaat, of stelt zich genadeloos op en leert iemand een lesje. Lees verder »
 • Paalworm vrat de dijken stuk

  Paalworm vrat de dijken stuk

  De paalworm is bij sommige Nederlandse historici allicht minder bekend dan bij biologen. Maar dit beestje heeft een aanzienlijke invloed gehad op de Nederlandse geschiedenis. Met name in de achttiende … Lees verder »
Meer tips ➱