/

Zo zag de jonge Jezus eruit (volgens de Italiaanse politie)

Lijkwade van Turijn - gezichtsreconstructie
Lijkwade van Turijn - gezichtsreconstructie

Hoe krijgen we extra aandacht voor de veelbesproken Lijkwade van Turijn? De Italiaanse politie wist wel wat. Ze besloten het gezicht van de jonge Jezus te reconstrueren, op basis van de gezichtsafdruk die op het relikwie is vinden.

De controversiële lijkwade – volgens de meeste kenners een dertiende-eeuwse vervalsing – is momenteel weer te zien in Turijn. Het relikwie wordt ongeveer eens in de vijf jaar getoond aan het publiek en dan barst doorgaans ook weer een discussie los over de authenticiteit van het linnen kleed.

Voor veel gelovigen is de lijkwade belangrijk omdat Jezus er nadat hij aan het kruis stierf in zou zijn gewikkeld. Op de lijkwade is een vaag beeld van een man te zien.

Detail van de Lijkwade van Turijn
Detail van de Lijkwade van Turijn

Forensische onderzoekstechnieken

Experts van de Italiaanse politie besloten naar aanleiding van de huidige tentoonstelling in Turijn, eens te kijken of ze, op basis van de gezichtsafdruk op de lijkwade, het gezicht van de jonge Jezus konden reconstrueren. Ze gebruikten hiervoor software die normaal gesproken gebruikt wordt bij de opsporing van criminelen.

Of de dienders de uitkomst zelf echt serieus nemen is niet duidelijk. De actie lijkt vooral bedoeld om de forensische onderzoekstechnieken te demonstreren. Nadat de deskundigen het gezicht van de ‘oude Jezus’ hadden gereconstrueerd probeerde men te achterhalen hoe de ‘jonge Jezus’ er uit moest hebben gezien. Hiervoor werd onder meer de kaakomvang verkleind en het gezicht versmald. Het uiteindelijke resultaat is een tekening van Andrea D’Amore.

Het is ongetwijfeld niet het laatste bericht over de Lijkwade van Turijn dat deze maanden de wereld in wordt geslingerd. Medio juni wordt het relikwie volgens planning bezocht door paus Franciscus.

Boek: Relieken – Echt Of Vals?

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden en onze colofon vindt u hier.

Doorzoek ons archief: