900 jaar oud slagzwaard gevonden in Nieuwegein

Op een bedrijventerrein in Nieuwegein hebben archeologen eerder dit jaar een slagzwaard van ongeveer 900 jaar oud gevonden. Het gaat om een ridderzwaard van 118 centimeter lang met een houten handvat en leren schede.

Vrouwe Justitia – Godin en symbool van de rechterlijke macht

In de juridische wereld is de term Vrouwe Justitia een gevleugelde woordcombinatie. Het begrip is afkomstig uit de Romeinse mythologie die dit personage weer heeft ontleend aan de Griekse mythologie. Hoe komen we in Nederland precies aan deze term en wat is de exacte betekenis ervan?

Vorstengraf in Oss (700 v.Chr.) – En een bijzonder gekromd zwaard

In de zevende eeuw voor Christus stierf in de buurt van het huidige Oss een belangrijk man. Dat is althans wat af te leiden is uit de objecten die hij als grafgiften meekreeg. In het zogeheten vorstengraf van Oss vonden archeologen naast crematieresten onder meer een groot kromgetrokken zwaard, delen

Achtjarig meisje vindt ruim duizend jaar oud zwaard

In Zweden heeft een achtjarig meisje een zwaard gevonden dat zeker duizend jaar oud is. Het meisje, Saga Vanecek, was met haar ouders op vakantie in Jönköping en vond het zwaard tijdens het zwemmen in een meer, Vidöstern. Het 85 centimeter lange voorwerp zat daar op ongeveer vijftig centimeter diepte

Het zwaard van Damocles

Als het "zwaard van Damocles" boven je hoofd hangt, heb je het goed naar de zin, maar dreigt wel ieder moment groot onheil.

Ergens een lans voor breken

Ergens een lans voor breken' is dat je een idee verdedigt of iets aanprijst. Wie een lans voor iemand breekt komt voor hem of haar op.

Dood door zwaard

De rechterlijke macht bestaat inmiddels al meer dan tweehonderd jaar. Maar hoe ging het er voor die tijd eigenlijk aan toe?

+NDXOXCHWDRGH-DXORVI+

In een tentoonstelling over de Magna Carta bij de British Library is al enige tijd een dertiende-eeuws zwaard te bewonderen. Op het oude wapen is een code te vinden, maar niemand weet wat die betekent.

Het mysterie van koning Arthur

Zelfs een onjuiste verwijzing is voldoende om de wereld op te roepen van koning Arthur, koningin Guinevere, de Ronde Tafel, de Heilige Graal, Avalon, Camelot, Lancelot, Gawein en Percival.

Niet de ‘pen’, maar het zwaard versloeg de steentijd

Het eerste deel sloten we af met het gebruik van speren door de Homo heidelbergensis in het huidige Duitsland. Hun houten werpsperen met in vuur geharde punten worden gedateerd op tussen de 400- en 270 duizend jaar oud. Wat aansluit en overlapt met de ouderdom van in Ethiopië gevonden houten

Wapens in de prehistorie

De houten knots is het spreekwoordelijke oer-wapen van de mens, en mensachtigen (hominidae). Afgaande op de archeologische vondsten begrepen ‘we’ echter al vrij snel nadat we uit de bomen kwamen dat een steen ook behoorlijk dodelijk kan zijn.

Het zwaard van Woerden

Hoe een woningbouwcorporatie met bouwplannen onderzoek liet doen op een monument, en zo een vondst deed die nieuw licht werpt op de vroege geschiedenis van Woerden.

Zwaardvechter Darth Vader overleden

Bob Anderson, een professioneel schermer en een voormalig stand-in van Star Wars-icoon Darth Vader, is op nieuwjaarsdag op 89-jarige leeftijd overleden.