Beroemde Oranjezaal te bekijken via Google Street View

De beroemde Oranjezaal van Paleis Huis ten Bosch is sinds deze week via Google Street View te bezoeken. Dit is bijzonder aangezien de ‘gouden zaal’ normaal gesproken niet toegankelijk is voor het publiek. Via Google kan het publiek er nu dus toch een kijkje nemen.

Foto genomen in de Oranjezaal (Google Street View)

Foto genomen in de Oranjezaal (Google Street View)

De Oranjezaal uit Huis Ten Bosch wordt vaak één van de hoogtepunten van de Gouden Eeuw genoemd. Halverwege de zeventiende eeuw werd in opdracht van stadhouder prins Frederik Hendrik en zijn vrouw Amalia van Solms het zomerverblijf Huis ten Bosch gebouwd. Nog voordat het woonpaleis klaar was, stierf de prins. Amalia besloot de centrale hal van het gebouw daarop te decoreren als eerbetoon aan haar net overleden echtgenoot.

Aan de totstandkoming van de zaal werkten onder meer belangrijke kunstenaars als Caesar van Everdingen, Salomon de Bray, Jan Lievens, Jacob Jordaens en Gerard van Honthorst mee.

Replica

Vorig jaar was in het kader van een tentoonstelling over de Gouden Eeuw in de Grote Kerk in Den Haag nog een replica van de zaal te zien. Deze trok veel bezoekers.

- advertentie -

Er zijn meer Haagse monumenten via Google Street View te bekijken, waaronder het Torentje, de Trêveszaal en de Tweede Kamer.

Paleis Huis ten Bosch was van 1981 tot februari 2014 het woonverblijf van prinses Beatrix.

Boek over de Oranjezaal: Een zaal uit louter liefde

Replica Oranjezaal – The Making Off

Paneel van de Rechtvaardige Rechters door Jan Van der Veken
Mark Rothko Untitled1969. National Gallery Washington

[caption id="attachment_45093" align="alignnone" width="1300"] Untitled 1968 acrylic on paper Mark Rothko (Gemeentemuseum)

Zinderende…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: