Liefdesbrief wint archiefwedstrijd Stuk van het Jaar

Archiefinstelling Tresoar uit Leeuwarden heeft de verkiezing Stuk van het Jaar gewonnen met een liefdesbrief uit 1811.

De verkiezing van het zogenaamde Stuk van het Jaar moet het Nederlandse publiek een beeld geven van interessante en bijzondere archiefstukken die zich in de Nederlandse archiefinstellingen bevinden. In totaal zonden 49 archiefinstellingen een archiefstuk in, na in veel gevallen eerst een lokale voorverkiezing te hebben gehouden.

Stuk van het Jaar

Stuk van het Jaar


Afgelopen maand kon het publiek op de verschillende archiefstukken stemmen. Tresoar won de verkiezing met een archiefstuk getiteld All you need is love. Het stuk, een brief uit 1811, bevat een liefdesverklaring van de dienstplichtige Friese militair Romke Eelkes Zandstra. Hij bevindt zich in een Frans legerkamp bij Boulogne en hoewel de omstandigheden zwaar zijn, probeert hij zijn geliefde, Sjoukje Hendriks uit Eestrum, gerust te stelen. Hij schrijft onder meer:

“Mijn geliefde en teer beminde minnaresse ik laat u weten dat ik nog redelijk in orde ben en hope en wense van U hetzelfde. Zoo het anders was het zou mijn van harten leed zijn.”

Romke heeft zijn verloofde nooit weer gezien; hij stierf aan het front in Polen.

- advertentie -

De prijs voor het winnende archiefstuk bestaat uit een wisselbokaal ontworpen door de Rotterdamse kunstenares Niki Murphy en een grote foto van het winnende stuk.

Sodomie

De tweede prijs ging naar een gravure van het Gemeentearchief Kampen uit 1775 en de derde prijs werd gewonnen door het Gemeentearchief Schiedam. Deze archiefinstelling nam deel aan de verkiezing met de getuigenis van de laatste ter dood veroordeelde van Schiedam. Jilles Bruggeman werd in 1803 opgeknoopt omdat hij had bekend homoseksuele handelingen te hebben verricht.

De Stuk van het Jaar-verkiezing is een vast onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.

Geschiedenis Online Prijs
Vanaf begin december kunnen er weer websites aangemeld worden voor de Geschiedenis…
Sixtijnse kapel - cc
Om de fresco's in de wereldberoemde Sixtijnse Kapel in Rome beter te…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: