‘Tales from Shakespeare’ in Art Nouveau band

Talwin Morris (1865-1911) en de Art nouveau band Charles Lamb, Tales from Shakspeare; designed for the use of young people, London, Glasgow, Bombay (Blackie and Son Limited, 1894)

Talwin Morris (1865-1911) en de Art nouveau band Charles Lamb, Tales from Shakspeare; designed for the use of young people, London, Glasgow, Bombay (Blackie and Son Limited, 1894)


Boek van de Maand

E

en bandzetter of vliegende band is een gebonden boek, waarbij het boekblok in de band ‘gehangen’ of ‘gezet’ is. In het begin waren dit papieren of kartonnen bandjes met een eenvoudig titelschildje op de rug, maar gaandeweg werden deze uitgeversbanden steeds uitbundiger versierd. Het publiek moest verleid worden tot kopen.

William Shakespeare (1564-1616)

William Shakespeare (1564-1616)

Zeer uiteenlopende materialen en technieken werden gebruikt om het uiterlijk aantrekkelijk te maken, waaronder textiel, hout, papier maché of (imitatie)leer. Uitgevers nemen vormgevers in dienst die het uiterlijk van het boek een eigentijds uiterlijk moeten geven. Een voorbeeld hiervan is de in Glasgow gevestigde uitgeverij Blackie & Sons. In 1893 stellen zij Talwin Morris aan als Art Director. Vrij snel na zijn aankomst komt hij in contact met kunstenaars verbonden aan de Glasgow School of Art, waaronder Charles Rennie Macintosh en Frances Macdonald McNair.

Al snel zal zijn werk de invloed van deze kunstenaars vertonen. Tot 1909 ontwerpt hij vele banden voor Blackie en andere uitgevers, veelal in de toen modieuze Art Nouveau-stijl. Enkele banden van Morris zijn gesigneerd, soms met zijn initialen, soms met twee grote en een kleine stip.

- advertentie -

Tales from Shakespeare werd in 1807 door Charles Lamb samen met zijn zuster Mary Lamb geschreven. Het zijn bewerkingen van de toneelstukken van William Shakespeare, waarbij inmiddels in onbruik geraakte woorden en uitdrukkingen werden vermeden. De uitgave was vooral ook bedoeld voor jonge dames. Jongens hadden immers al eerder toegang tot de originele teksten in de bibliotheek van hun vader (‘because boys are generally permitted the use of their fathers’library at a much earlier age than girls are’).

~ Rickey Tax, Museum Meermanno

Museum Meermanno in Den Haag zet op Historiek iedere maand een interessant boek uit de eigen collectie in de schijnwerpers. Er wordt wisselend aandacht besteed aan de historische en moderne (v.a. 1850) collectie van het museum. Een overzicht van al geplaatste boeken is altijd op deze pagina te vinden.
Statistiek voor historici (stck.xchng)
In een vorige column beschreef ik methodologische tekortkomingen van economische modellen en…
De overgave van Breda - Diego Velázquez, 1634
Bij Uitgeverij Prometheus-Bert Bakker is een geheel herziene en geactualiseerde editie verschenen…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: