Terugkijken: Guus Luijters over ‘De Kinderkroniek’ en ‘het meisje met de strik’

Het 'meisje met de strik' - Still DWDD

Het ‘meisje met de strik’ – Still DWDD

Guus Luijters maakte enige tijd geleden het indrukwekkende boekwerk In Memoriam met daarin de namen van bijna 18.000 kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit Nederland werden gedeporteerd: 102 transporten met Joodse, Sinti en Roma kinderen. Van ieder kind werden de naam, de geboortedatum en het adres opgenomen net als de sterfdatum en -plaats.


Met In Memoriam haalde de auteur de duizenden kinderen uit de anonimiteit van het grote getal. Later verscheen nog een addendum met vijfhonderd nagekomen foto’s en nu is er het boek De Kinderkroniek.

Hierin laat Luijters de kinderen zelf spreken. Aan de hand van dagboeken, brieven en getuigenissen van en over kinderen volgt hij hun leven op de voet. Van de inval van de Duitsers tot de scheiding van het onderwijs, van de invoering van de Jodenster tot hun deportatie naar Westerbork – en ten slotte naar Auschwitz, Sobibor en andere kampen, waar zij samen met hun moeders werden vermoord.

‘Het meisje met de strik’

Dinsdag was de onderzoekers te gast bij De Wereld Draait Door om te vertellen over zijn boek. Hij vertelt onder meer over ‘het meisje met de strik’. Een meisje op een bekende foto uit de oorlog, gemaakt door een SS-fotograaf, kort voor het meisje vanuit Amsterdam op transport werd gesteld naar Westerbork. Haar naam was onbekend, totdat Nora van der Waart (82) afgelopen weekend een artikel las met Luijters waarbij de foto stond afgebeeld. Ze herkende haar jeugdvriendinnetje Rebecca.

- advertentie -

Bekijk het interview bij DWDD hieronder terug:

Model van Kamp Westerbork - Foto: CC Hoe…
Rochus Misch
De laatste bodyguard van Adolf Hitler die nog in leven was, Rochus…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: