139 mogelijk geroofde kunstwerken in Nederlandse musea

www.musealeverwervingen.nl
www.musealeverwervingen.nl
In de Nederlandse museumcollecties bevinden zich 139 werken waarvan vermoed wordt of is aangetoond dat ze in de periode tussen 1933 en 1945 zijn geroofd, geconfisqueerd of gedwongen verkocht als gevolg van het naziregime. Dat meldt de Nederlandse Museumvereniging.


Een van de werken waarvan de herkomst onduidelijk is  - Allegorie op de gerechtelijke moord op Johan van Oldenbarneveldt, 1622 (Museum Het Prinsenhof)
Een van de werken waarvan de herkomst onduidelijk is – Allegorie op de gerechtelijke moord op Johan van Oldenbarneveldt, 1622 (Museum Het Prinsenhof)
Sinds 2009 is onderzoek gedaan naar de museale verwervingen vanaf 1933. Aan dit onderzoek deden 162 musea mee. Siebe Weide, directeur Nederlandse Museumvereniging:

‘Het onderzoek Museale Verwervingen vanaf 1933 raakt aan de kern van wat musea doen: hun collectie bestuderen en het verhaal erover aan het publiek vertellen. Het was geen eenvoudige taak, maar het belang van het onderzoek stond bij de musea steeds voorop. Het feit dat veel tijd is verstreken sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog mag geen reden zijn om herkomstonderzoek niet te verrichten.

In totaal zijn bij de deelnemende musea 139 kunstvoorwerpen geïdentificeerd waarover het vermoeden bestaat of is aangetoond dat ze in de periode 1933 tot 1945 werden geroofd, geconfisqueerd of gedwongen verkocht. Veel van deze kunstvoorwerpen waren het bezit van joodse eigenaren.

De objecten zijn afkomstig uit 41 verschillende musea en aan 61 objecten is een naam van een oorspronkelijke eigenaar gekoppeld. Bij 78 objecten is onzeker aan wie het object toebehoorde en of het inderdaad om roof of onvrijwillig bezitsverlies gaat.

- advertentie -

De 139 objecten bestaan uit 69 schilderijen, 24 tekeningen, 2 sculpturen, 31 voorwerpen van kunstnijverheid en 13 joodse rituele objecten. Ruim 400 musea lieten weten niet aan het onderzoek deel te nemen. Om verschillende reden, bijvoorbeeld omdat ze een collectie hedendaagse of botanische collectie bezitten of omdat ze een verzameling hebben die voor 1933 werd samengesteld.

Dinsdag is ook een speciale website gelanceerd waarop, per object, de herkomstgeschiedenis te zien. Doel van de website is om met hulp van bezoekers de herkomstgeschiedenis alsnog in kaart te brengen.

Indien mogelijk proberen musea in contact te treden met familieleden of erfgenamen van de oorspronkelijke eigenaar, meldt de Museumvereniging.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: