15 miljoen euro voor beeld knielende Hitler

Bij een veiling in New York is een beeld van een knielende Adolf Hitler geveild voor een bedrag van 15 miljoen euro. Het beeld, gemaakt door de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan, zorgde enkele jaren geleden nog voor enige ophef in Polen.

November 2013 plaatste de kunstenaar het geruchtmakende beeld in het voormalige Joodse getto van Warschau. Voorbijgangers kregen het beeld niet zomaar voorgeschoteld. Het was alleen te zien via een kijkgat in de deur van een vervallen gebouw. Het Simon Wiesenthal Centrum sprak van een “nutteloze provocatie” en een belediging van de slachtoffers van de Jodenvervolging.

Het beeld, getiteld Hem, toont een knielende Hitler in een grijs pak en in het lichaam van een kind. Het wekt de indruk dat de beruchte dictator in gebed is. Het kunstwerk was in 2002 in Nederland te zien tijdens een tentoonstelling in Boijmans van Beuningen.

Er is niet eerder zoveel geld neergelegd voor een werk van Cattelan. Het oude record stond op circa 6,9 miljoen euro.

- advertentie -

Overzicht van boeken over Adolf Hitler

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: