Dark
Light

Lot en zijn dochters – Peter Paul Rubens

Auteur:
1 minuut leestijd
Lot en zijn dochters - Peter Paul Rubens (Christies)
Lot en zijn dochters - Peter Paul Rubens (Christies)

Het schilderij ‘Lot en zijn dochters’ van Peter Paul Rubens is donderdag bij Christie’s geveild voor een bedrag van ruim 52 miljoen euro. Het belangrijke werk van de kunstenaar is gekocht door een verzamelaar.

Rubens maakte het religiestuk in 1613 of 1614. Het schilderij verbeeldt een onderdeel van het Bijvels verhaal van Lot. Deze neef van Abraham ontvluchtte de stad Sodom die door God zou worden verwoest. Hierna verbleef hij in het bergdorp Zoar. Daar werd hij dronken gevoerd door zijn twee dochters om vervolgens door hen verkracht te worden. De twee dochters raakten zwanger van Lot en baarden elk een zoon: Moab, de stamvader van de Moabieten en Ben-ammi, de stamvader van de Ammonieten.

Op het schilderij van Rubens is te zien hoe de ongelukkige Lot dronken wordt gevoerd door zijn dochters.

Volgens veilinghuis Christie’s gaat het om een van de belangrijkste werken van Peter Paul Rubens die nog in particulier bezit is. Slechts één keer eerder werd op een veiling meer betaald voor een werk van de Antwerpse Meester. Dat was in 2002 toen Rubens’ schilderij De slachting der onschuldigen werd afgehamerd op bijna 61 miljoen euro.

Meer kunstgeschiedenis
Boeken over Peter Paul Rubens

De slachting der onschuldigen / De Kindermoord te Bethlehem (Peter Paul Rubens)
De slachting der onschuldigen / De Kindermoord te Bethlehem (Peter Paul Rubens)
×