Dark
Light

813 martelaren van Otranto heilig verklaard

Auteur:
1 minuut leestijd
Relieken van de martelaren van Otranto – Foto: CC

Paus Franciscus heeft zondag de 813 ‘martelaren van Otranto’ heilig verklaard. Het was voor het eerst dat de paus mensen heilig verklaarde.

Vaticaanstad


De heiligverklaring van de martelaren was al aangekondigd door de vorige paus, Benedictus XVI. De nieuwe heiligen woonden in 1480 in het Zuid-Italiaanse stadje Otranto. Deze stad werd na lange gevechten overgenomen door de Ottomanen.

Na die verovering werden de mannen uit de stad door de Ottomanen bijeen gedreven. Wie weigerde zich tot de islam te bekeren werd gedood. In totaal werden er 813 inwoners van Otranto, waaronder ook de Italiaan Antonio Primaldo, om het leven gebracht. Zij zijn nu heilig verklaard. Primaldo is de bekendste martelaar. Hij voerde in 1480 namens de inwoners van de stad het woord en liet de Turken weten dat ze bereid waren om voor hun geloof te sterven.

In 1980 waren de martelaren al zalig verklaard door paus Johannes Paulus II

Behalve de martelaren van Otranto werden ook de Colombiaanse missiezuster Laura van Sint Catharina van Siena (1874-1949) en de Mexicaanse Maria Guadalupe Garcia Zavala (1878-1963) heilig verklaard. De laatste, ook wel Moeder Lupita genoemd, was verpleegster en beschermde katholieken tijdens de kerkvervolging in Mexico.

Pope Francis canonises Otranto Martyrs

×