Dark
Light

Achttiende-eeuws kasteel per ongeluk gesloopt

1 minuut leestijd
Sloopkogel – Foto: CC/Paul Goyette
Sloopkogel – Foto: CC/Paul Goyette

Een opmerkelijk bericht vanuit Frankrijk. Een Poolse aannemer heeft daar per ongeluk een achttiende-eeuws kasteel gesloopt.

Het gaat om een kasteel genaamd Bellevue in het plaatsje Yvrac in de Bordeaux. De eigenaar had een Poolse aannemer in de arm genomen om het statige maar vervallen pand te renoveren, maar er was duidelijk sprake van een misverstand. De aannemer maakte het kasteel met de grond gelijk. Alleen een klein bijgebouwtje staat nog overeind.

De Russische eigenaar, Dmitry Stroskin, is onthutst over het gebeurde. Toen hij het pand voor het eerst zag werd hij er direct “verliefd” op, ondanks het feit dat het nogal vervallen was. Hij gaf opdracht het pand te renoveren maar is het nu dus helemaal kwijt.

Stroskin is van plan het kasteel helemaal opnieuw te laten opbouwen. Dat gaat ongeveer twee jaar duren en kost naar schatting 1,5 miljoen euro.

Het voorval doet in de verte iets denken aan een incident in Spanje, enkele maanden geleden. Daar bood een vrouw op een dag aan een negentiende-eeuws fresco van Jezus te restauren. Die restauratie pakte echter desastreus uit.

×