Week van de koloniale geschiedenis

Herrgott von Bentheim – Crucifix van Bentheim

Crucifix uit de elfde eeuw. Een van de vroegste Christusbeelden in Midden-Europa. Tijdens een bezoek aan Kasteel Bentheim zou je er zo voorbij lopen: de Crucifix van Bentheim.

Dit vroeg-romaanse Christusbeeld staat op een klein plateau onderaan de kruittoren van het kasteel die dagelijks door veel toeristen beklommen wordt.

De Herrgott von Bentheim, zoals het beeld in het Duits genoemd wordt, werd in 1828 gevonden op een akker. Vermoed wordt dat het eeuwenlang diende als een wegkruis en aan het begin van de reformatie werd omgegooid, om daarna langzaam onder het zand te verdwijnen.

Bentheimer zandsteen

Sinds 1868 staat het beeld op de binnenplaats van Kasteel Bentheim. Op het beeld is de gekruisigde Christus te zien, als overwinnaar of rechter. Het beeld is 2,80 meter hoog en 1,40 meter breed en gemaakt van Bentheimer zandsteen.

- advertentie -

De uitroep “Herrgot von Bentheim” werd lange tijd ook ver buiten Bentheim als roepgebed gebruikt, wat aangeeft hoe bekend de crucifix was.

Boek: Jacob van Ruisdael schildert Bentheim

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: