Herrgott von Bentheim – Crucifix van Bentheim

Crucifix uit de elfde eeuw. Een van de vroegste Christusbeelden in Midden-Europa. Tijdens een bezoek aan Kasteel Bentheim zou je er zo voorbij lopen: de Crucifix van Bentheim.

Dit vroeg-romaanse Christusbeeld staat op een klein plateau onderaan de kruittoren van het kasteel die dagelijks door veel toeristen beklommen wordt.

De Herrgott von Bentheim, zoals het beeld in het Duits genoemd wordt, werd in 1828 gevonden op een akker. Vermoed wordt dat het eeuwenlang diende als een wegkruis en aan het begin van de reformatie werd omgegooid, om daarna langzaam onder het zand te verdwijnen.

Bentheimer zandsteen

Sinds 1868 staat het beeld op de binnenplaats van Kasteel Bentheim. Op het beeld is de gekruisigde Christus te zien, als overwinnaar of rechter. Het beeld is 2,80 meter hoog en 1,40 meter breed en gemaakt van Bentheimer zandsteen.

- advertentie -

De uitroep “Herrgot von Bentheim” werd lange tijd ook ver buiten Bentheim als roepgebed gebruikt, wat aangeeft hoe bekend de crucifix was.

Boek: Jacob van Ruisdael schildert Bentheim

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: