Dark
Light

Alle museumstukken uit de Krim overgedragen aan Oekraïne

Auteur:
1 minuut leestijd
Een van de overgedragen kunstschatten van de Krim
Een van de overgedragen kunstschatten van de Krim - Foto: Allard Pierson Museum

Het Allard Pierson heeft alle museumstukken uit de Krim overgedragen aan de staat Oekraïne en naar het National Museum of the History of Ukraine in Kiev gebracht. Het museum heeft daarmee gevolg gegeven aan een rechterlijke uitspraak van eerder dit jaar.

In 2014 kreeg het Amsterdamse museum enkele gouden kunstvoorwerpen in bruikleen van musea op de Krim. De objecten, waaronder een gouden helm, zwaardschede en veel juwelen, kwamen naar Nederland naar aanleiding van de tentoonstelling De Krim. Goud en geheimen van de Zwarte Zee. Nadat de Krim werd geannexeerd door Rusland, ontstond er discussie over de voorwerpen en kwam Allard Pierson voor de vraag te staan: de objecten teruggeven aan vier musea op de Krim (zoals Rusland wilde) of aan de regering in Oekraïne.

Het Allard Pierson Museum besloot de voorwerpen voorlopig niet af te staan aangezien onduidelijk was wie precies als de rechtmatige eigenaar moest worden aangemerkt. Na verschillende rechtszaken bepaalde de Hoge Raad afgelopen zomer dat de stukken definitief overgedragen moesten worden aan de staat Oekraïne en niet aan vier musea op de Krim, waar de stukken oorspronkelijk vandaan kwamen.

Objecten uit de Krim
Objecten uit de Krim – Foto: Allard Pierson Museum

Geopolitieke ontwikkelingen

Afgelopen maand zijn de objecten gecontroleerd en zorgvuldig ingepakt. Vervolgens zijn ze getransporteerd naar Kiev, waar ze afgelopen zondag arriveerden. Alle betwiste objecten zijn nu, negen jaar nadat de oorspronkelijke tentoonstelling in Amsterdam te zien was, geretourneerd. Els van der Plas, directeur Allard Pierson:

“Dit is een bijzondere zaak geweest, waarbij cultureel erfgoed slachtoffer werd van geopolitieke ontwikkelingen. Nadat in 2014 duidelijk werd dat de rechter zich over de zaak zou buigen hebben wij ons gericht op het veilig opslaan van de objecten, tot het moment gekomen was om ze terug te sturen aan de rechtmatige eigenaar. We zijn blij dat er duidelijkheid is gekomen en de stukken nu geretourneerd zijn.”

×