Dark
Light

Allard Pierson Museum moet Krimschatten overdragen aan Oekraïne

Auteur:
1 minuut leestijd
Goud van de Krim (Allard Pierson Musem)
Goud van de Krim (Allard Pierson Musem)

Het Allard Pierson Museum moet de zogenoemde Krimschatten afgeven aan de staat Oekraïne. Dat is het gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad, die vandaag een vonnis van het gerechtshof uit oktober 2021 bevestigde.

In 2014 kreeg het Amsterdamse museum enkele gouden kunstvoorwerpen in bruikleen van musea op de Krim. De objecten, waaronder een gouden helm, zwaardschede en veel juwelen, kwamen naar Nederland naar aanleiding van de tentoonstelling De Krim. Goud en geheimen van de Zwarte Zee. Nadat de Krim werd geannexeerd door Rusland, ontstond er discussie over de voorwerpen en kwam Allard Pierson voor de vraag te staan: de objecten teruggeven aan vier musea op de Krim (zoals Rusland wilde) of aan de regering in Oekraïne.

Het Allard Pierson Museum besloot de voorwerpen voorlopig niet af te staan aangezien onduidelijk was wie precies als de rechtmatige eigenaar moest worden aangemerkt. De rechter bepaalde eind 2016 dat Oekraïne de Krimschatten moest krijgen. De Krimmusea gingen echter in beroep tegen die uitspraak. Vijf jaar hierna kwam het gerechtshof in Amsterdam tot hetzelfde oordeel. Het hof schreef onder meer:

“Hoewel de museumstukken afkomstig zijn uit de Krim en in zoverre ook als Krims erfgoed zijn te beschouwen, maken zij deel uit van het cultureel erfgoed van Oekraïne zoals deze laatste sinds 1991 als onafhankelijke staat heeft bestaan. (…) Het cultureel belang bij het behoud van de museumstukken moet als zwaarwegend openbaar belang van de Staat Oekraïne worden beschouwd.”

Nu heeft ook de Hoge Raad zich dus over de zaak gebogen en is duidelijk dat de uitspraak van het Amsterdamse gerechtshof blijft staan. De objecten moeten hierdoor definitief overgedragen worden aan Oekraïne.

De Russische annexatie van de Krim is door de Verenigde Naties niet erkend.

Boek: De Krim. Goud en geheimen van de Zwarte Zee

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.365 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×