Dark
Light

Amerikaanse auteur James Salter (90) overleden

Auteur:
1 minuut leestijd
James Salter in 2010
James Salter in 2010

De Amerikaanse schrijver James Salter, onder meer bekend van boeken als All that is, Light Years, The Hungers, The appointment en Memorable Days, is vrijdag op 90-jarige leeftijd overleden.

James Salter werd in 1925 geboren in New York als James Arnold Horowitz. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ging hij, op advies van zijn vader, naar de Amerikaanse militaire academie West Point. Salter werkte enkele jaren bij de luchtmacht en in 1950 meldde hij zich vrijwillig voor de Koreaanse oorlog. Hij vloog uiteindelijk meer dan honderd missies en kreeg een speciale onderscheiding voor het neerhalen van een Mikojan-Goerevitsj MiG-15.

Als schrijver hield Salter zich aanvankelijk vooral bezig met filmscenario’s. Onder meer het scenario van de speelfilm Downhill racer van Robert Redford is van zijn hand. Salter’s beroemdste boek is Light Years (Lichtjaren) uit 1975.

Bij het grote publiek was Salter eigenlijk helemaal niet zo heel bekend. Grote commerciële successen bleven uit. Critici en collega-schrijvers roemden hem echter veelvuldig om zijn schrijfstijl. Zo schreef Pulitzerprijswinnaar Richard Ford in 1975 in het voorwoord van Light Years:

“Onder fictielezers leeft de overtuiging dat niemand betere Amerikaanse zinnen schrijft dan James Salter.”

×