Dark
Light

Herman Melville (1819-1891) – Auteur van ‘Moby Dick’

Auteur:
1 minuut leestijd
Herman Melville
Herman Melville

Het is donderdag precies 161 jaar geleden dat de Amerikaanse schrijver Herman Melville (1819-1891) zijn beroemde werk Moby Dick or The Whale publiceerde. Google staat bij dat feit stil met een zogenaamde Google Doodle.

Google Doodle voor Moby Dick
Het bekende logo van Google wordt op speciale dagen soms vervangen door zogenaamde Google Doodles, bijzondere Google-logo’s.

Ter gelegenheid van de 161e verjaardag van het boek Moby Dick is het traditionele logo donderdag vervangen door een afbeelding van een aantal walvisvaarders en een witte potvis genaamd Moby Dick.

Moby Dick: Wereldliteratuur

Het avonturenboek Moby Dick or The Whale verscheen in 18 oktober 1851 in Groot-Brittannië. Een maand later werd het boek ook in Amerika uitgebracht. Auteur Herman Melville baseerde het boek deels op zijn eigen ervaringen als walvisvaarder. Een avontuurlijk bestaan dat nog avontuurlijker werd toen hij na anderhalf jaar de boot verliet en op de Marquiseseilanden geruime tijd als gevangene tussen de kannibalen moest leven. Melville ontsnapte later, deed nog enige tijd dienst op een walvisvaarder, verbleef kort op Tahiti en keerde toen weer terug naar Amerika.

Afbeelding uit Moby Dick
Afbeelding uit Moby Dick
Zijn boek Moby Dick wordt tegenwoordig beschouwd als een van de hoogtepunten uit de wereldliteratuur. Aanvankelijk werd het werk overigens helemaal niet goed ontvangen, niet door recensenten maar ook niet door de lezers. Pas in de jaren twintig werd zijn boek opnieuw ontdekt en sinds die tijd wordt Melville ook beschouwd als een van de belangrijkste Amerikaanse auteurs.

Kapitein Ahab

Het verhaal gaat over een leraar (Ishmael) die op een dag kiest voor een bestaan op zee. In het boek beschrijft hij zijn reis op een walvisvaarder. De kapitein van dit schip, Ahab, heeft maar een been en wil wraak nemen op de potvis die hem zijn been ooit afnam: Moby Dick. Deze witte potvis richt overal vernielingen aan en is levensgevaarlijk, maar Ahab is vastbesloten het dier te pakken te krijgen.

Trailer van de verfilming van het boek:

https://www.youtube.com/watch?v=vWU5qvGEKZM

×