Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Amerikanen herdenken Slag bij Antietam

Slag bij Antietam – B. McClellan, 1888
In Amerika is dit weekend de Slag bij Antietam van 1862 herdacht. Een groot aantal zogenaamde re-enactors speelde de slag na.

Op 17 september 1862, dit jaar precies honderdvijftig jaar geleden, namen de legers van de Unie het bij Sharpsburg in Maryland op tegen de legers van de zuidelijke generaal Robert E. Lee. De noordelijke troepen wisten maar net te voorkomen dat Lee met zijn troepen door kon stoten naar het noorden. Het werd de bloedigste dag uit de hele Amerikaanse Burgeroorlog. Er stierven ruim 20.000 soldaten. Eén op de vier soldaten die deelnam aan de slag overleefde het niet.

De gevolgen van de slag waren groot. Engeland en Frankrijk hadden op het punt gestaan de zuidelijke Geconfedereerde Staten van Amerika te erkennen, maar na de door het noorden gewonnen Slag bij Antietam, stelden ze die beslissing voorlopig uit. De overwinning gaf president Abraham Lincoln daarnaast zoveel vertrouwen dat hij besloot zijn Emancipatie Proclamatie aan te kondigen. Hierin werd onder meer bepaald dat slaven hun vrijheid moesten krijgen.

- advertentie -

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

Meer tips ➱