Amersfoort als bierstad

Bij echte biersteden denken we wellicht niet gelijk aan Amersfoort, maar ook deze stad had vroeger een echte bierbrouwerij. Een brouwerij bovendien die zijn tijd vooruit was. Bij Archief Eemland is de komende tijd een tentoonstelling te zien over de Phoenix Brouwerij.

De expositie belicht de Amersfoortse biergeschiedenis in vogelvlucht. Amersfoort is al sinds de middeleeuwen een bierstad. Met name in de veertiende en vijftiende eeuw floreerde de bierproductie in de stad. Het schone water dat bij de waterpoort Monnikendam de stad binnen kwam en de makkelijke toegang tot verschillende graansoorten, vormden de basis van de ongeveer vijftig bierbrouwerijen die de stad rijk was.

Met de komst van de Phoenix Brouwerij werd Amersfoort in 1873 opnieuw een bierstad van betekenis. Deze brouwerij veranderde de bierindustrie door de introductie van alcoholvrij bier, statiegeld en marketingcampagnes. Begin jaren zestig ging de Phoenix Brouwerij een contract aan met Albert Heijn voor de productie van het huismerk van de winkelketen. Enkele jaren later werd de brouwerij overgenomen door Oranjeboom en ging de zelfstandigheid van het familiebedrijf verloren. Sinds een aantal jaar wordt het Phoenix bier opnieuw gebrouwen.

In de tentoonstelling Amersfoort Bierstad, die loopt tot komende zomer, zijn bijzondere stukken uit het Phoenix archief te bewonderen. Er zijn in Amersfoort ook zogenaamde Bierwandelingen georganiseerd. Later dit jaar verschijnt bij uitgeverij Verloren een boek over het bierverleden van Amersfoort.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: