Dark
Light

Amsterdam onderzoekt aanslag erfpacht Joden

Auteur:
1 minuut leestijd

De gemeente Amsterdam gaat bekijken of het Joden tegemoet kan komen die na de Tweede Wereldoorlog onterecht erfpacht moesten betalen. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan heeft dat woensdag gezegd.

Het Parool maakte afgelopen weekend melding van een misstand die zich na de oorlog heeft voorgedaan. Verschillende Joden zijn toen beboet omdat ze tijdens de oorlogsjaren geen erfpacht hadden betaald. Velen van hen waren tijdens de oorlog ondergedoken of afgevoerd naar concentratiekampen. De gemeente Amsterdam blijkt zelfs Joden te hebben aangeslagen van wie de huizen niet eens meer bestonden, bijvoorbeeld doordat ze tijdens een bombardement waren verwoest.

De erfpachtgegevens doken onlangs op tijdens de digitalisering van dossiers van Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam en kwamen in handen van enkele studenten.

Burgemeester Van der Laan heeft aangegeven dat de gemeente gaat bekijken hoe de zaak alsnog recht kan worden gezet. Volgens de burgemeester is er na de oorlog “met formalisme, bureaucratie en kilheid gekeken naar het juridische aspect, in plaats van dat ze met empathie hebben gekeken naar degenen die slachtoffer werden”.

Overzicht van Boeken over de geschiedenis van Amsterdam

×