Het ankh-teken – Egyptisch symbool van levenskracht

Ankh-teken / ankh-kruis (CC BY-SA 4.0 - wiki)
Ankh-teken / ankh-kruis (CC BY-SA 4.0 - wiki)

Het ankh-teken (ook wel anch of Egyptisch kruis) komt veelvuldig voor in afbeeldingen uit de Egyptische mythologie. Het kruis heeft een ovaal aan de bovenzijde.

Ankh-vormige spiegel uit het graf van Toetanchamon (Publiek Domein - wiki)
Ankh-vormige spiegel uit het graf van Toetanchamon (Publiek Domein – wiki)
De oorspronkelijke betekenis van het Egyptische symbool is niet helemaal duidelijk. Wel bekend is dat het ankh-teken symbool stond voor leven en kracht. Om die reden wordt ook wel eens gesproken van het ‘levenskruis’. Het ankh-teken is in oude afbeeldingen vaak te zien in handen van goden. Volgens de Egyptische mythologie schonken de goden de ankh aan koningen.

Het symbool was gedurende de hele Egyptische oudheid dominant en is zelfs terug te vinden in de iconografie van de koptische kerk.

Eind twintigste eeuw raakte het teken bekend bij een groot westers publiek dankzij de gothicwereld en alternatieve scene.

Overzicht van Boeken over Egypte en de oude Egyptenaren

Bekijk meer over:

Egypte

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: