Het ankh-teken – Egyptisch symbool van levenskracht

Het ankh-teken (ook wel anch of Egyptisch kruis) komt veelvuldig voor in afbeeldingen uit de Egyptische mythologie. Het kruis heeft een ovaal aan de bovenzijde.

Ankh-vormige spiegel uit het graf van Toetanchamon (Publiek Domein - wiki)
Ankh-vormige spiegel uit het graf van Toetanchamon (Publiek Domein – wiki)
De oorspronkelijke betekenis van het Egyptische symbool is niet helemaal duidelijk. Wel bekend is dat het ankh-teken symbool stond voor leven en kracht. Om die reden wordt ook wel eens gesproken van het ‘levenskruis’. Het ankh-teken is in oude afbeeldingen vaak te zien in handen van goden. Volgens de Egyptische mythologie schonken de goden de ankh aan koningen.

Het symbool was gedurende de hele Egyptische oudheid dominant en is zelfs terug te vinden in de iconografie van de koptische kerk.

Eind twintigste eeuw raakte het teken bekend bij een groot westers publiek dankzij de gothicwereld en alternatieve scene.

Overzicht van Boeken over Egypte en de oude Egyptenaren

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: