Geschiedeniswinkel - Duizenden geschiedenisboeken

Het ankh-teken – Egyptisch symbool van levenskracht

Het ankh-teken (ook wel anch of Egyptisch kruis) komt veelvuldig voor in afbeeldingen uit de Egyptische mythologie. Het kruis heeft een ovaal aan de bovenzijde.

- ad -

Ankh-vormige spiegel uit het graf van Toetanchamon (Publiek Domein - wiki)
Ankh-vormige spiegel uit het graf van Toetanchamon (Publiek Domein – wiki)
De oorspronkelijke betekenis van het Egyptische symbool is niet helemaal duidelijk. Wel bekend is dat het ankh-teken symbool stond voor leven en kracht. Om die reden wordt ook wel eens gesproken van het ‘levenskruis’. Het ankh-teken is in oude afbeeldingen vaak te zien in handen van goden. Volgens de Egyptische mythologie schonken de goden de ankh aan koningen.

Het symbool was gedurende de hele Egyptische oudheid dominant en is zelfs terug te vinden in de iconografie van de koptische kerk.

Eind twintigste eeuw raakte het teken bekend bij een groot westers publiek dankzij de gothicwereld en alternatieve scene.

- advertentie-

- ad -

Overzicht van Boeken over Egypte en de oude Egyptenaren


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • Jan Steen bracht leven in de brouwerij

  Jan Steen bracht leven in de brouwerij

  Een bekend gezegde uit de zeventiende eeuw is 'een huishouden van Jan Steen'. Diezelfde Jan Steen maakte vermoedelijk nog een andere uitdrukking beroemd: 'leven in de brouwerij brengen'.Lees bericht »
 • De crisisjaren (1929-1939) – De Grote Depressie

  De crisisjaren (1929-1939) – De Grote Depressie

  In de jaren 1930 was sprake van een wereldwijde economische crisis, ontstaan na de Beurskrach in New York in oktober 1929. Wat waren de oorzaken van deze crisisjaren, hoe verliep de economische neergang en welke ingrijpende gevolgen deden zich voor?Lees bericht »
 • Elk huisje heeft zijn kruisje

  Elk huisje heeft zijn kruisje

  De huidige vluchtelingenproblematiek beheerst tegenwoordig het nieuws. Tijdens de Eerste Wereldoorlog had ons land ook te maken met grote groepen vluchtelingen, die onder meer werden opgevangen in het Vluchtoord Uden.Lees bericht »
 • Koffie, zoveel meer dan een bakje troost

  Koffie, zoveel meer dan een bakje troost

  Koffie is een oppepper maar evenzo een ‘verfrissend’ verhaal. Koffie vertelt over menselijke nieuwsgierigheid, over wereldomzwervingen en ontdekkingen, over botanische en wetenschappelijke dadendrang, over hang naar vernieuwing… maar vooral over een menselijke voorliefde voor het exotische.Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Blij met deze site?

Klant bij Bol?Klant bij Bol? Bestel via deze link en Historiek krijgt een kleine vergoeding. Dank u wel!