Dark
Light

‘Anne Frank overleed maand eerder dan gedacht’

Auteur:
1 minuut leestijd
Anne Frank
Anne Frank

Volgens het Rode Kruis overleed Anne Frank ergens tussen 1 en 31 maart 1945 in concentratiekamp Bergen-Belsen aan de gevolgen van vlektyfus. Nieuw onderzoek van de Anne Frank Stichting werpt echter nieuw licht op de laatste maanden van Anne Frank en haar zus Margot. Volgens dit onderzoek is het niet erg waarschijnlijk dat de zusjes in maart nog leefden.

Symbolische grafsteen voor Anne en Margot Frank in Bergen-Belsen - cc
Symbolische grafsteen voor Anne en Margot Frank in Bergen-Belsen – cc
De stichting vermoedt dat de sterfdatum van de zusjes Frank ergens in februari 1945 ligt.

Hoewel er op de Lüneburger Heide, op het uitgestrekte terrein van de Gedenkstätte Bergen-Belsen, een symbolische grafsteen staat voor Anne Frank en haar zus Margot, is er voor hen geen echt graf. In werkelijkheid stierven de zusjes, net als tienduizenden andere slachtoffers van concentratiekamp Bergen-Belsen, op een onbekend moment en op een onbekende plek.

Het Rode Kruis concludeerde destijds dat het overlijden viel tussen 1 en 31 maart 1945. De Nederlandse autoriteiten stelden vervolgens de officiële sterfdatum op 31 maart, voor zowel Anne als Margot.

Medegevangenen

De Anne Frank Stichting besloot onderzoek te doen naar de laatste maanden van de zusjes en concludeert nu dat hun sterfdatum vermoedelijk in februari ligt.

De onderzoekers baseren zich op verschillende verklaringen van medegevangenen die aangaven dat al voor 7 februari symptomen van vlektyfus waren geconstateerd bij zowel Anne als Margot Frank. Bovendien kwamen de zusjes al verzwakt aan in Bergen-Belsen. Bij vlektyfus de meeste sterfgevallen zich ongeveer twaalf dagen na de eerste symptomen voor. De Anne Frank Stichting:

“Dan lijkt de kans dat ze de maand maart haalden niet aannemelijk. Hun overlijdensdatum zal eerder ergens in februari liggen. Wanneer precies, dat weten we niet.”

In de woorden van medegevangene Rachel van Amerongen:

“Op een dag waren ze er gewoon niet meer”

Na de oorlog was het voor nabestaanden belangrijk dat er een exacte overlijdensdatum van de slachtoffers werd vastgesteld. Dit onder meer in verband met erfkwesties en nabestaanden die opnieuw wilden trouwen.

Overzicht van Boeken over Anne Frank

×