StudieboekenStudieboeken

Bergen-Belsen

Bergen-Belsen, een concentratiekamp in de omgeving van Hannover waar tijdens de Tweede Wereldoorlog ruim 70.000 mensen om het leven kwamen. Toen het kamp in april 1945 werd bevrijd door de Britten, troffen die er duizenden onbegraven lijken aan en 60.000 overlevenden. Daarvan bezweken er in de loop van de dagen en weken nog zo'n 13.000. Tegenwoordig zijn op het terrein van het voormalige kamp Bergen-Belsen een bezoekers- en een studiecentrum gevestigd.

Hoofdartikel: Bergen-Belsen: “Een stad van de levende doden”
Boek: Hetty – Ik was veertien en zat gevangen in Bergen-Belsen

Laatste artikelen:


‘Anne Frank overleed maand eerder dan gedacht’

Volgens het Rode Kruis overleed Anne Frank ergens tussen 1 en 31 maart 1945 in concentratiekamp Bergen-Belsen aan de gevolgen van vlektyfus. Nieuw onderzoek van de Anne Frank Stichting werpt echter nieuw licht op de laatste maanden van Anne Frank en haar zus Margot. Volgens dit onderzoek is het niet erg waarschijnlijk dat de zusjes in maart nog in leven waren.

De kleine moeder van Bergen-Belsen

De veertienjarige Hetty nam de leiding toen de kinderen in concentratiekamp Bergen Belsen werden gescheiden van hun ouders. Ze verschoonde de kleintjes en deelde taken uit aan de andere kinderen om alles zoveel mogelijk bij het normale te houden. Alleen of onder begeleiding van volwassen gevangenen verliet ze meermaals de barak om op zoek te gaan naar voedsel voor zichzelf en de anderen.