Dark
Light

Margot Frank, de zus van Anne

Roman over haar leven
1 minuut leestijd
Margot Frank in 1939 – Foto: Anne Frank Huis
Margot Frank in 1939 – Foto: Anne Frank Huis

Auteur Sophie Zijlstra heeft een roman geschreven over het leven van Margot Frank, de oudere zus van Anne Frank. Het boek is deze week verschenen bij uitgeverij Querido.

Margot was drie jaar ouder dan Anne Frank. Waar Anne bekend stond als vrij druk en extrovert, was de oudere Margot meer serieus en netjes. Na de oorlog had ze willen emigreren naar het toenmalige mandaatgebied Palestina om daar kraamverzorgster te worden. Ook Margot hield tijdens de onderduikperiode in het Achterhuis een dagboek bij. Dit dagboek is echter nooit teruggevonden. Net als haar zus Anne overleed ze in 1945 in concentratiekamp Bergen-Belsen.

Auteur Sophie Zijlstra heeft nu een roman geschreven over Margot Frank. Volgens haar uitgever is het voor het eerst dat het verhaal van Margot zo uitgebreid verteld wordt. Zijlstra deed jarenlang onderzoek naar het korte leven van Margot Frank en baseerde deze roman op historische gegevens. Ook bracht ze in het Zwitserse Bazel een bezoek aan Buddy Elias, de neef van Margot.

Margot – Sophie Zijlstra
Het boek speelt zich af in 1941. De Joodse zusjes Margot en Anne voelen zich aanvankelijk thuis in Amsterdam, waar hun ouders zich na hun vlucht uit Duitsland hebben gevestigd. In de loop van 1941 verandert dit echter. Margot wordt bijvoorbeeld de toegang ontzegd tot het meisjeslyceum, het tennispark, haar roeiteam en de ijsbaan in de Apollohal. Haar wereld, tot dan toe die van een zorgeloze tiener, wordt razendsnel steeds kleiner.

De roman bevat een non-fictie gedeelte. Daarin wordt uitgelegd welke feiten aan de roman ten grondslag liggen.

Boek: Margot – Sophie Zijlstra

×