Week van de koloniale geschiedenis

‘Antikythera mechanisme’ te zien in museum

Antikythera mechanisme – Foto: CC
Het Nationaal Archeologisch Museum in Athene gaat volgende maand 378 antieke voorwerpen tentoonstellen die afkomstig zijn uit een beroemd scheepswrak dat begin twintigste eeuw bij het eiland Antikythera werd gevonden.

Blikvangers zijn het Antikythera mechanisme (de oudste analoge computer ter wereld die werd gebruikt om ingewikkelde astronomische tijdsberekeningen mee uit te voeren) en het bronzen beeld van een jongeman van Antikythera.- advertentie -

Ook worden er munten, juwelen, glaswerk, keramiek en delen van het scheepswrak zelf tentoongesteld. Het is de eerste keer dat deze oudheden te zien zijn voor het publiek.

Het scheepswrak van Antikythera stamt uit 60-50 voor Christus en werd in 1900-1901 door sponsduikers met hulp van de Griekse marine gevonden. Het was de eerste archeologische onderwater-expeditie in Griekenland. In 1976 werd een tweede expeditie georganiseerd door de Griekse archeologische dienst en de legendarische ‘Calypso’ van Jean-Jacques Cousteau.

De expositie The Antikythera schipwreck: The ship – the treasures – the Mechanism opent op 12 april en zal een jaar te zien zijn in Athene.


~ Natascha NeefParakalo

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: