Week van de koloniale geschiedenis

Auto Karst Tates niet tentoongesteld

Foto: Still YouTube
De auto waarmee Karst Tates twee jaar geleden op Koninginnedag een aanslag pleegde, zal niet geëxposeerd worden in een museum. De rechtbank in Zutphen heeft deze week bepaald dat de auto vernietigd moet worden.

Karst Tates reed op Koninginnedag 2009 met zijn Suzuki Swift dwars door een mensenmenigte en ramde vervolgens De Naald, een zeventien meter hoge obelisk in Apeldoorn. Tates had eigenlijk de open bus willen raken waarin de koninklijke familie op dat moment net voorbij reed.Acht personen kwamen bij de aanslag om het leven, onder wie Tates zelf.

- advertentie -

Het autowrak werd na de aanslag in beslag genomen door Justitie. Momenteel bevindt het wrak zich in het depot van het Nederlands Politiemuseum in Apeldoorn. Enige tijd geleden bleek de auto te zijn toegevoegd aan de collectie van het Politiemuseum en het eveneens in Apeldoorn gevestigde museum CODA. Deze musea wilden de auto eventueel, maar in ieder geval niet op korte termijn, tentoonstellen.

Nabestaanden van Karst Tates waren niet blij met het feit dat de auto een museumstuk was geworden en wenden zich tot de rechtbank. Die heeft nu dus besloten dat de auto het depot van het Politiemuseum moet verlaten om vernietigd te worden. Wanneer het wrak vernietigd wordt is nog niet bekend.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: