Dark
Light

Bayezid II (1447-1512)

Auteur:
1 minuut leestijd
Bayezid II
Bayezid II

Volgde zijn vader Mehmed II – de veroveraar van Constantinopel – na diens dood in 1481 op als sultan van het Ottomaanse Rijk. Voor die tijd was hij al gouverneur van de provicies Sivas, Tokat en Amasya.

Voor hij sultan kon worden moest hij eerst afrekenen met zijn broer Cem die ook sultan wilde worden. Omdat Bayezid eerder in Constantinpol aankwam, werd hij op 21 mei 1481 de nieuwe sultan. Cem gaf het echter niet op. Hij veroverde de stad Inegöl. Bayezid probeerde de stad tevergeefs te heroveren. Zijn broer riep zichzelf hierna uit tot sultan van Anatolië. Hij wilde het rijk splitsen en Bayezid het Europese deel geven maar deze ging hier niet mee akkoord.

Akçe
Akçe

Bayezid besluit zijn broer nogmaals aan te vallen. Dit keer verloopt het succesvol. Hij verslaat Cem bij Yenişehir die hierna vlucht naar Caïro. Bayezid biedt Cem dan een miljoen akçes (munteenheid van het Ottomaanse Rijk) aan als hij afziet van zijn aanspraak op de troon. Cem weigert echter en valt een jaar later de stad Konya aan. Hij faalt en moet noodgedwongen vluchten. Cem komt terecht bij de ridders van de Maltezer Orde van Rhodos, die hem gevangen nemen en uitleveren aan paus Innocentius VIII. Cem sterft in 1495 in gevangenschap.

Inquisitie
In 1492 stuurt Bayezid een Turkse vloot naar Spanje om Arabieren en Joden te redden. Deze hebben het in Spanje dan zwaar te verduren omwille van hun geloof. Ze leden onder de Spaanse Inquisitie. De vluchtelingen kregen toestemming zich te vestigen in het Ottomaanse Rijk.

Bayezid verovert in 1501 Morea van de Venetiërs. Een grote klap is er in 1509. Constantinopel wordt dan getroffen door een zware aardbeving. Bayezid II wordt vlak voor zijn dood in 1512 opgevolgd door zijn zoon Selim I nadat deze hem heeft geholpen bij een vijandelijke opstand van zijn andere zoon.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.248 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×