Dark
Light

Wat zijn Arabieren?

1 minuut leestijd
Afbeelding van een willekeurige arabier
Afbeelding van een willekeurige arabier (CC0 - Pizabay - ArtTower)

De term Arabieren, in het enkelvoud Arabier, is bij de meeste mensen wel bekend. Toch vinden velen het lastig om dit begrip duidelijk te omschrijven. Waar komt het begrip Arabier vandaan? En wat zijn Arabieren eigenlijk voor bevolkingsgroep?

Herkomst en betekenis van het begrip Arabier

Arabisch Schiereiland
Arabisch Schiereiland (NASA)
De term Arabier verwijst naar het schiereiland Arabië, waar de Arabieren als bewoners van oorsprong vandaan komen. Arabieren zijn dus mensen die historisch gezien een link hebben met het Arabisch schiereiland.

Arabieren zijn de van oorsprong nomadische Semitische inwoners die, volgens de islamitische traditie, afstammen van de aartsvader Abraham, en die Arabisch als hun hoofdtaal hebben. Binnen de Arabische taal bestaan tal van dialecten.

Waar wonen Arabieren & hoeveel Arabieren zijn er?

Arabieren wonen voornamelijk op het Arabisch schiereiland, in het Midden-Oosten en in de meeste Noord-Afrikaanse landen. De Arabische cultuur heeft zich vooral via de islam verspreid. De landen die tot de zogenoemde Arabische wereld worden gerekend zijn: Saoedi-Arabië, Kuwait, Bahrain, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten, Oman en Jemen (allen op het Arabische schiereiland), en verder: Syrië, Libanon, Jordanië, Palestina, Irak, Libië, Tunesië, Algerije, Marokko, Mauritanië, Egypte en Soedan. Vanuit cultuurhistorisch perspectief, en niet vanwege etniciteit, worden ook de volgende landen tot de Arabische wereld gerekend: Somalië, Djibouti en de Comoren

In totaal zijn er wereldwijd, in 2020, ruim 436 miljoen Arabieren, verspreid over 22 Arabisch sprekende landen en, als migranten, vooral in westerse landen. Bijna de helft van deze Arabieren woont in een stad of stedelijk gebied.

Lees ook: Top 50 Arabische woorden in het Nederlands
…of:Wat zijn nomaden? Over de betekenis van dit begrip
…of: Korte geschiedenis van de Arabische Liga
Rubriek: Midden-Oosten

Bronnen

Internet
-https://www.britannica.com/topic/Arab
-https://www.statista.com/statistics/806106/total-population-arab-league/
-https://nl.wikipedia.org/wiki/Arabieren
-https://www.betekenis-definitie.nl/Arabieren
-https://anw.ivdnt.org/article/Arabier

×