Dark
Light

Bijzondere brief van Napoleon opgedoken

Auteur:
1 minuut leestijd
De brief van Napoleon (Cartografisch Antiquariaat Edward Wells)
De brief van Napoleon (Cartografisch Antiquariaat Edward Wells)

Antiquair Harald Fredriks uit Ermelo heeft in Normandië een bijzondere brief van Napoleon Bonaparte gevonden. Voor zover bekend is het de enige brief van Napoleon waarin de Pyramide van Austerlitz wordt genoemd.

Deze Pyramide van Austerlitz werd ruim tweehonderd jaar geleden door troepen van Napoleon gebouwd en bevindt zich op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug. De zesendertig meter hoge piramide werd opgericht als eerbetoon aan Napoleon en moest daarnaast een monument zijn dat nog eeuwen zou bewijzen dat de Fransen in Nederland waren. Bij de bouw werd de Egyptische piramide van Gizeh als inspiratiebron genomen.

De ontdekte brief is voor zover bekend de enige brief waarin Napoleon het over dit bijzondere monument heeft. Napoleon schreef de brief aan zijn generaal Auguste de Marmont, toentertijd bevelhebber van het Frans-Bataafse leger in Nederland. De datering luidt “le 10 Brumaire An 13” (01 november 1804) en de brief werd verzonden vanuit Saint Cloud. Volgens Fredriks gaat het om “één van de voor ons land mooiste brieven van Napoleon”.

De brief is met ganzenveer geschreven op hoge kwaliteit velijnpapier met gouden rand. Aanstaande donderdag wordt de brief officieel gepresenteerd op Slot Zeist. Het is de verwachting dat de brief over enige tijd te koop wordt aangeboden.

Nederlandse vertaling van de brief:

“Mijnheer generaal Marmont, commandant van het Kamp Utrecht

In uw brief van 22 oktober (1804) kondigt u aan dat het monument dat het leger heeft opgericht is voltooid. Ik waardeer, zoals ik doe toekomen, de gevoelens die de soldaat bezield hebben in deze omstandigheid, maar bovenal zie ik graag deze grote en verheven ideeën die heden ten dage karakteriserend zijn voor de Franse soldaat, als resultaat van de verworven roem en als voorteken van de roem die hij in de toekomst zal gaan verwerven. Daarom vraag ik God dat hij u zal behoeden.

Getekend te Saint Cloud, 01 november 1804
Napoleon.

Lees ook: Pyramide van Austerlitz – Monument uit de Franse Tijd
Boek: Het Hollandse leger in de Franse tijd 1806-1814

×