Dark
Light

Bloed koning Lodewijk XVI gevonden in sierpompoen

Auteur:
2 minuten leestijd

Lodewijk XVI van Frankrijk
Wetenschappers zeggen in een oude sierpompoen bloed te hebben gevonden van Lodewijk XVI (1754-1793). Ze concluderen dit na DNA uit het bloed te hebben vergeleken met DNA-materiaal van de Franse koning Hendrik IV.

Lodewijk XVI was koning van Frankrijk. Hij regeerde vanaf 1774 en werd tijdens de Franse Revolutie op het huidige Place de la Concorde in Parijs door revolutionairen onthoofd. Die terechtstelling werd


Hendrik IV van Frankrijk

door duizenden mensen bijgewoond en na afloop gingen er verschillende verhalen rond over burgers die hun zakdoek in het bloed van de koning zouden hebben gedompeld.

Enige tijd geleden dook er een oude sierpompoen op met daarin een stukje stof met bloedsporen. De pompoen was al ruim honderd jaar in bezit van een Italiaanse familie. Op de vrucht werden afbeeldingen aangetroffen van enkele helden van de Franse Revolutie en daarnaast stond er een tekst op geschreven:

Op 21 januari dompelde Maximilien Bourdaloue zijn zakdoek in het bloed van Lodewijk XVI na diens onthoofding

Het bloed op het lapje stof werd eerder al onderzocht en Italiaanse wetenschappers concludeerden toen dat het DNA overeen kwam met iemand die erg op Lodewijk XVI moet hebben geleken. Om vast te stellen of het daadwerkelijk om bloed van de koning zelf ging was destijds niet mogelijk omdat vergelijkend DNA-materiaal niet voorhanden was.

Nu lijkt alsnog te zijn bewezen dat er bloed van Lodewijk XVI op het gevonden lapje stof zit. In het DNA-materiaal werd namelijk een zeldzame genetische eigenschap aangetroffen die ook werd gevonden in DNA van de Franse koning Hendrik IV (1553-1610). Lodewijk XVI was een directe afstammeling van deze koning.

Het hoofd van Hendrik IV

Het hoofd van Hendrik IV – Foto: BMJ

Dat er DNA-materiaal van deze voorouder van de Franse koning beschikbaar is, is bijzonder. Deze koning werd eeuwen geleden vermoord door een katholieke monnik. Zijn resten werden hierna begraven in de kathedraal van Saint-Denis. Tijdens de Franse revolutie werd zijn graf door revolutionairen geplunderd. Veel resten van koningen en aristocraten werden in een massagraf gedumpt maar het hoofd van Hendrik IV bleef dit lot bespaard. Waar het hoofd zich bevond, was lange tijd echter niet bekend. Duidelijk was dat het hoofd zich in de negentiende eeuw in de collectie van een Duitse graaf bevond, maar daarna verloor men het hoofd lange tijd uit het oog, tot het in 2008 jaar geleden opdook bij een gepensioneerde man. In 2010 stelden wetenschappers vast dat het om het gemummificeerde hoofd van Hendrik IV ging. En dankzij dit hoofd heeft men nu dus vast kunnen stellen dat het bloed in de pompoen dat van diens nazaat Lodewijk XVI is.

De wetenschappers hebben hun onderzoeksresultaten gepubliceerd in het tijdschrift Forensic Science International.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×