Dark
Light

Bloemstilleven Gerard van Spaendonck naar Rijksmuseum

Auteur:
1 minuut leestijd
Detail van het bloemstilleven
Detail van het bloemstilleven

Het Rijksmuseum heeft een schilderij verworven van Gerard van Spaendonck (1746-1822), de beroemdste bloemstillevenschilder uit de tweede helft van de achttiende eeuw. Het museum wilde al langere tijd een belangrijk werk van de geroemde Tilburgse schilder in de collectie opnemen.

Het schilderij, getiteld Bloemstilleven in albasten vaas, is gekocht bij een galerie in Parijs voor 900.000 euro. Het schilderij is vanaf vandaag in Amsterdam te zien.

Gerard van Spaendonck, Bloemstilleven in albasten vaas, 1783, 80,5 x 64 cm (Rijksmuseum Amsterdam)
Gerard van Spaendonck, Bloemstilleven in albasten vaas, 1783, 80,5 x 64 cm (Rijksmuseum Amsterdam)

Gerard van Spaendonck

De in Tilburg geboren Gerard van Spaendonck, vestigde zich in de jaren 1760 in Parijs, en werd behalve door zijn bloemstillevens ook befaamd als tekenaar van de botanische collectie van de Franse koning. Daarnaast was hij een actief bestuurder in de Parijse kunstwereld en leraar van talloze kunstenaars uit binnen- en buitenland. Zijn geschilderde oeuvre is niet heel groot. Hij besteedde veel tijd aan het aquarelleren van planten en aan zijn leerlingen. Desondanks werd hij beschouwd als de beste bloemenschilder van zijn tijd.

Gerard van Spaendonck exposeerde het aangekochte bloemstilleven op de Parijse Salon van 1783. Het ontving lovende kritiek, onder meer werden de levensechte insecten geprezen.

Pioenrozen

Op het schilderij is een boeket bloemen in een vaas van albast te zien, geplaatst op een marmeren blok waarop kinderen zijn afgebeeld in reliëf. In het gepolijste oppervlak van de vaas weerspiegelt het atelierraam. De selectie van bloemen bevat onder meer grote witte en kleinere roze pioenrozen, blauwe ridderspoor, paarse sering, en geel-paars gevlamde tulpen. Her en der zijn insecten te zien. Vijf groene eitjes van een merel liggen in een nestje rechts.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (50.818 actieve abonnees)

"Honderden historici brachten hun kennis al in."

Overzicht van auteurs op Historiek

Ook interessant

Zelfde rubriek

×