Blote vrouw beroemde PSP-poster overleden

De beroemde poster van de PSP met daarop de foto van Hendrik Jan Koldeweij
Saskia Holleman, de vrouw die begin jaren zeventig naakt op een beroemde verkiezingsposter van de Pacifistisch Socialistische Partij (PSP) stond, is deze week op 68-jarige leeftijd overleden. Dat meldt onder meer de NOS.

De foto op de verkiezingsposter was gemaakt door Hendrik Jan Koldeweij voor het blad van de Nederlandse Vereniging voor Seksuele Hervorming (NVSH). De destijds vijfentwintigjarige Holleman wist niet dat de afbeelding gebruikt zou worden voor de PSP-poster. Ze was het daar ook niet mee eens en maakte bezwaar. De zaak werd uiteindelijk afgekocht voor 1250 gulden.

Holleman was hierna onder meer te zien in verschillende musicals. Later werd ze advocaat.

- advertentie -

De poster leverde de PSP overigens geen verkiezingsoverwinning op. De partij verloor bij de parlementsverkiezingen van 1971 twee van de vier zetels.

Gerelateerde boeken:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: