Blote vrouw beroemde PSP-poster overleden

//
1 minuut leestijd

De beroemde poster van de PSP met daarop de foto van Hendrik Jan Koldeweij
Saskia Holleman, de vrouw die begin jaren zeventig naakt op een beroemde verkiezingsposter van de Pacifistisch Socialistische Partij (PSP) stond, is deze week op 68-jarige leeftijd overleden. Dat meldt onder meer de NOS.

De foto op de verkiezingsposter was gemaakt door Hendrik Jan Koldeweij voor het blad van de Nederlandse Vereniging voor Seksuele Hervorming (NVSH). De destijds vijfentwintigjarige Holleman wist niet dat de afbeelding gebruikt zou worden voor de PSP-poster. Ze was het daar ook niet mee eens en maakte bezwaar. De zaak werd uiteindelijk afgekocht voor 1250 gulden.

Holleman was hierna onder meer te zien in verschillende musicals. Later werd ze advocaat.

De poster leverde de PSP overigens geen verkiezingsoverwinning op. De partij verloor bij de parlementsverkiezingen van 1971 twee van de vier zetels.

Gerelateerde boeken:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties