Dark
Light

Boekband door Daniel Knoderer, 1993

1 minuut leestijd
Boekband door Daniel Knoderer, 1993
Boekband door Daniel Knoderer, 1993

Expositie Topstukken KB

De Fransman Daniel Knoderer is een bandkunstenaar die bewust de grenzen van het vak opzoekt. Hij beperkt zich niet tot de traditionele materialen of de veelal rechthoekige vorm van het boek. Knoderer stoort zich ook niet aan het inzicht dat de band, als een product van toegepaste kunst, het hanteren en lezen niet al te moeilijk moet maken. Hij maakt boeken om naar te kijken.

Deze band, van rood kalfsleer en beschilderd papier, kleurde hij met viltstift en beplakte hij met plastic kinderspeelgoed. Het geheel doet denken aan pop-art en staat ver af van het klassiek gebonden boek. Knoderer bewijst met dit stuk dat ook boekbinders blijven zoeken naar nieuwe richtingen binnen hun door de traditie bepaalde ambacht.

Kom meer te weten over deze boekband bij het Geheugen van Nederland.

Vorige topstuk

Volgende topstuk

 

Voor liefhebbers van geschiedenis en cultuur was in 2014 een expositie te bezichtigen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Uit de omvangrijke en meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteerden de collectiespecialisten vier keer per jaar andere topstukken, die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op Historiek belichtten we steeds een ander topstuk. Deze keer Atlas Van der Hagen, ca. 1690. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×