Bredius, Jan Steen en het Mauritshuis

Paar in slaapvertrek, detail - Jan Steen, 1625-26 (Museum Bredius)
Paar in slaapvertrek, detail – Jan Steen, 1625-26 (Museum Bredius)
Museum Bredius in Den Haag heeft naar aanleiding van de heropening van het Mauritshuis een bijzondere tentoonstelling samengesteld. Het museum toont maar liefst twintig schilderijen van de populaire schilder Jan Steen. De helft daarvan werd volgens Museum Bredius niet eerder geëxposeerd.

Fabel van de sater en de boer - Jan Steen ca. 1660
Fabel van de sater en de boer – Jan Steen ca. 1660


Het museum beheert de privécollectie van Abraham Bredius, die tussen 1889 en 1909 directeur was van het Mauritshuis. In de tentoonstelling, getiteld Kennerschap: Bredius, Jan Steen en het Mauritshuis, zijn negen werken van Jan Steen te zien die door de museumdirecteur werden verzameld. De andere werken zijn afkomstig uit openbaar en particulier bezit.

Het museum over de tentoonstelling:

In de keuze van die schilderijen lag de nadruk op het vroege werk van Steen, een facet van zijn kunst dat in de grote Steen-tentoonstelling van 1996 weinig aandacht kreeg. Het moet duidelijk maken waar de oorsprong van zijn kunstenaarschap ligt en hoe hij zich in slechts enkele jaren van landschap- tot figuurschilder ontwikkelde. Daarvoor zijn zes landschappen en één stadsgezicht geselecteerd.

Om Steens ontwikkeling tot figuur- en genreschilder te tonen wordt ook het sleutelstuk Fabel van de sater en de boer getoond. Speciaal voor de tentoonstelling is dit schilderij, afkomstig uit de collectie van Anton Philips, volledig gerestaureerd.

- advertentie -

De tentoonstelling loopt tot en met 8 januari 2015. Met een toegangskaart van het Mauritshuis hoeven bezoekers geen entree te betalen.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: