Dark
Light

Brieven nazikopstuk Heinrich Himmler gevonden in Israël

Auteur:
1 minuut leestijd

Heinrich Himmler in 1942
Heinrich Himmler in 1942
In Israël zijn honderden brieven, notities en foto’s uit het archief van nazikopstuk Heinrich Himmler opgedoken. De documenten blijken jarenlang in een woning in Israël te hebben gelegen en belandden uiteindelijk in een privéarchief.

Heinrich Himmler (1900-1945) wordt na Hitler over het algemeen gezien als de hoofdverantwoordelijke voor de Holocaust. Hitler zag Himmler als een van zijn grootste vertrouwelingen en gaf hem zes jaar na de mislukte putsch de leiding over de Schutz-Staffel (SS). Leden van deze SS bekleedden sleutelposities in onder meer de economie, gezondheidszorg, politiek en wetenschap. Ook kregen de SS’ers de volledige macht over alle concentratie- en werkkampen en later ook over de vernietigingskampen.

Na de oorlog werd Himmler opgepakt. De SS-leider pleegde toen zelfmoord door een cyanidecapsule door te bijten.

De verzameling documenten die is opgedoken bevat onder meer liefdesbrieven die Himmler schreef aan zijn vrouw Marga. Verschillende van die brieven werden ondertekend met “Dein Heini”.

De Duitse krant Die Welt bericht uitvoerig over de opgedoken documenten. Zondag begint de krant met een serie van acht publicaties over de vondst, waarin het leven van de SS-leider onder meer belicht wordt aan de hand van de gevonden documenten en de foto’s.

×