Week van de koloniale geschiedenis

British Libary zet historische kranten online

De British Library heeft deze week een online krantenarchief geopend. In het archief zijn ongeveer vier miljoen pagina’s van historische kranten te doorzoeken.

Afb: British Libary
De webdienst is dinsdag officieel gelanceerd. Via britishnewspaperarchive.co.uk zijn vier miljoen pagina’s van meer dan tweehonderd krantentitels uit het Verenigd Koninkrijk en Ierland te doorzoeken. Het merendeel van de kranten dateert uit de negentiende eeuw. Er zijn echter ook een aantal oude kranten uit de eerste helft van de achttiende gedigitaliseerd.

Het afgelopen jaar is hard gewerkt aan de database. Dagelijks werden er achtduizend krantenpagina’s gescand. Er zijn plannen om in de komende tien jaar nog eens veertig miljoen extra krantenpagina’s te digitaliseren.

De gedigitaliseerde kranten zijn onder meer te doorzoeken op trefwoord, naam, artikel, datum, gebeurtenis en afbeelding. Op de net gelanceerde site kopt de British Library met grote letters dat het doorzoeken van de database geheel gratis is. Wie echter een krant in detail wil bekijken moet wel betalen.

- advertentie -

Koninklijke Bibliotheek

Nederland heeft al langer een online historisch krantenarchief. Dit archief is gratis te doorzoeken en opgezet in opdracht van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. De webdienst werd in mei 2010 gelanceerd en is sinds die tijd al ruim een miljoen keer bezocht. Tot eind volgend jaar zal de Nederlandse webdienst in fasen worden uitgebreid van twee miljoen naar negen miljoen pagina’s. Via kranten.kb.nl kranten uit de periode van 1618 tot en met 1995 te bekijken.

Onlangs werd de dienst nog uitgebreid met een groot aantal na-oorlogse kranten, waaronder de zogenaamde Juinensche Courant van ‘Van Kooten en De Bie’.

Lees ook: Delpher.nl: goudmijn voor historische informatie

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: