Dark
Light

Florida – Amerikaanse staat

Auteur:
1 minuut leestijd
Vlag van de Amerikaanse staat Florida
Vlag van de Amerikaanse staat Florida

Staat in het zuidoosten van de Verenigde Staten met een oppervlakte van 170.451 km waarvan ongeveer 18 procent uit water bestaat. Bijnaam van de staat Florida is Sunshine State. Tallahassee is de hoofdstad van de zuidelijke staat die ongeveer 17,3 miljoen inwoners telt.

De Spaanse conquistador Juan Ponce de León was in 1513 de eerste Europeaan die het gebied zag. Na zijn bezoek verkenden verschillende andere ontdekkingsreizigers, zoals zijn landgenoten Pánfilo de Narváez en Hernando de Soto, het gebied.

De eerste blijvende nederzetting werd in 1565 in St-Augustine gevestigd door de Spanjaard Pedro Menendez de Avilés die daarvoor een Franse kolonie uitmoordde. De Fransman René Goulaine de Laudonnière wist te ontkomen en schreef later – 1586 – een boek over deze gebeurtenis: Histoire notable de la Floride.

De gestichte nederzetting St-Augustine werd in 1586 geheel verwoest door de Engelse ontdekkingsreiziger, piraat en politicus Francis Drake. In de periode hierna verdreven de Engelsen de Spanjaarden steeds verder uit het gebied. Engeland verdeelde Florida hierna in oost- en west-Florida. In 1783 verloren de Engelsen de binnengehaalde gebieden echter weer aan de Spanjaarden.

De staat Florida in het rood gemarkeerd
De staat Florida in het rood gemarkeerd

In 1819 werden de Spanjaarden door het zogenaamde Adams-Onísverdrag gedwongen Florida aan de Verenigde Staten te geven. De Spanjaarden waren in die periode steeds zwakker geworden in Noordelijk Amerika. Nadat Florida onderdeel was geworden van de VS kwamen er steeds meer blanken in het gebied te wonen. Deze blanken kregen vervolgens steeds vaker problemen met de oorspronkelijke bevolking waardoor de Seminolenoorlog, tussen de blanken en de indianen, in 1835 uitbrak. Deze oorlog duurde tot 1842.

Florida trad op 3 maart 1845 als staat toe tot de Verenigde Staten. Dit als 27ste. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) koos Florida de zijde van de zuidelijke Geconfedereerde Staten van Amerika.

Link: Lijst van alle staten van Amerika
Overzicht van Boeken over de Amerikaanse geschiedenis

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×