Illinois – Amerikaanse staat

Prairie State & Land of Lincoln

Noordelijke staat van Amerika met de bijnamen Prairie State en Land of Lincoln. Illinois heeft een oppervlakte van circa 141.000 km², ongeveer 13 miljoen inwoners. Hoofdstad van de staat is Springfield.

Aan de naam van de staat is al te zien dat er vroeger in dit gebied indianen leefden. Illinois is namelijk vernoemd naar de indianen die vroeger veel in dit gebied leefden: de Illini-indianen.

De staat Illinois in het rood gemarkeerd
De staat Illinois in het rood gemarkeerd

René Robert Cavelier, Sieur de La Salle
René Robert Cavelier, Sieur de La Salle
De eerste Europeanen die het gebied verkenden waren de Fransen Louis Jolliet en Jacques Marquette. Zij deden dit in 1673. De Fransman Robert de la Salle stichtte hierna al vrij snel nederzettingen, onder meer bij het latere Peoria en Starved Rock. Hoewel de staat dus aanvankelijk bevolkt werd door Fransen kregen de Engelsen het gebied in 1763 in bezit. Tijdens de Amerikaanse Revolutie, waarbij Amerika zich verzette tegen de Britse overheersing, kwam Illinois in handen van de Amerikanen.

Abraham Lincoln

De reden dat Illinois ook wel The land of Lincoln wordt genoemd ligt gelegen in het feit dat president Abraham Lincoln opgroeide in deze staat. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) sloot Illinois zich aan bij de Unie (noordelijke staten). De staat Illinois trad op 3 december 1818 toe tot de Verenigde Staten.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: