Illinois

Vlag van Illinois
Vlag van Illinois

Noordelijke staat van Amerika met de bijnamen Prairie State en Land of Lincoln. Illinois heeft een oppervlakte van 149.998 km², ongeveer 13 miljoen inwoners. Hoofdstad van de staat is Springfield.

Aan de naam van de staat is al te zien dat er vroeger in dit gebied indianen leefden. Illinois is namelijk vernoemd naar de indianen die vroeger veel in dit gebied leefden: de Illini-indianen.


De staat Illinois in het rood gemarkeerd
De staat Illinois in het rood gemarkeerd

De eerste Europeanen die het gebied verkenden waren de Fransen Louis Jolliet en Jacques Marquette. Zij deden dit in 1673. De Fransman Robert de la Salle stichtte hierna al vrij snel nederzettingen, onder meer bij het latere Peoria en Starved Rock. Hoewel de staat dus aanvankelijk bevolkt werd door Fransen kregen de Engelsen het gebied in 1763 in bezit. Tijdens de Amerikaanse Revolutie, waarbij Amerika zich verzette tegen de Britse overheersing, kwam Illinois in handen van de Amerikanen.

- advertentie -

De reden dat Illinois ook wel The land of Lincoln wordt genoemd ligt gelegen in het feit dat president Abraham Lincoln opgroeide in deze staat. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) sloot Illinois zich aan bij de Unie (noordelijke staten).

De staat Illinois trad op 3 december 1818 toe tot de Verenigde Staten.

Links:

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier