Calixtuskerk in Groenlo door paus verheven tot basiliek

Versiering boven de ingang van de kerk in Groenlo - cc
Versiering boven de ingang van de kerk in Groenlo – cc
De Calixtuskerk in Groenlo is sinds deze week officieel een basiliek. Paus Franciscus heeft dat bepaald.


De Sint-Calixtusbasiliek in Groenlo is de enige basiliek in de provincie Gelderland. Tot vorig jaar was de Arnhemse Walburgiskerk ook een basiliek, maar daar kwam een einde aan doordat het godshuis niet meer voor diensten werd gebruikt.

Paus Franciscus zou ervoor gekozen hebben om de kerk in Groenlo tot basiliek te verheffen omdat die kerk een erg actieve parachie heeft. De pastoor van de kerk, H.A.M. de Jong, is inmiddels gefeliciteerd door kardinaal Eijk. Wanneer de verheffing tot basiliek officieel geproclameerd wordt is nog niet duidelijk.

De Sint-Calixtusbasiliek werd tussen 1906 en 1908 gebouwd, naar een ontwerp van de architecten Jos Cuypers en Jan Stuyt. De kerk is vernoemd naar derde-eeuwse paus Calixtus I. Deze paus is de patroonheilige van de stad Groenlo.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: