De term ‘rumspringa’ is een bijzonder begrip, afkomstig uit de Amish-gemeenschap. Dit fenomeen, ook wel eens gespeld als ‘rumschpringe’ of ‘rumshpringa’ is een bijzondere traditie die betrekking heeft op jonge Amish. Wat houdt rumspringa precies in? En wat is precies het doel van dit gebruik onder de Amish?
Wat is rumspringa? Een korte definitie
De letterlijke betekenis van de term rumspringa of rumschpringe is ‘rondspringen’, ‘huppelen’ of ‘in het rond springen’. Dit begrip komt voort uit het Palts-Duits en uit Zuid-Duitse dialecten.
De term staat voor de periode van adolescentie bij de Amish, waarin ze de kans krijgen om de wereld buiten hun vertrouwde Amish-gemeenschap te verkennen. Tot ongeveer hun zestiende leven Amish-jongeren in hechte lokale gemeenschappen, onder de vleugels van hun vader en moeder. Rond hun zestiende levensjaar begint dan de rumspringa, een soort overgangsritueel naar volwassenheid, die tot ongeveer hun 22e jaar duurt. De deelnemers van rumspringa zijn vooral jongens, en in mindere mate meisjes, die in deze jaren niet onder controle staan van hun ouders en evenmin van de kerk, omdat ze nog niet zijn gedoopt.
Een periode van meer vrijheid
Tijdens de rumspringa krijgen jongeren meer vrijheid om af te wijken van de waarden en normen binnen de Amish-gemeenschap. Denk hierbij aan het niet dragen van traditionele kleding, afwijken van de haardracht binnen de gemeenschap, autorijden in plaats van paard-en-wagen gebruiken (voor de Amish die dit gebruik kennen), drank- en drugsgebruik en een vrijere seksuele moraal.
Het is echter een minderheid van de Amish-jongeren die van deze ruimte gebruikmaakt. Ongeveer de helft tot driekwart van de Amish-jeugd blijft tijdens de rumspringa trouw aan de cultuur van hun gemeenschap. Meestal wordt de rumspringa-periode ingevuld met onschuldige activiteiten, zoals sporten (volleybal), picknicks, hiken en samenzang.
Ook gaan Amish-jongeren tijdens de rumspringa niet massaal van huis weg, zoals het beeld is dat in veel speelfilms over Amish geschetst wordt. De meeste jongeren blijven thuis wonen. Sterker nog: bepaalde Amish gemeenschappen, zoals de conservatieve Swartzentruber Amish, staan het de adolescenten niet toe om (tijdelijk) huis en haard te verlaten tijdens de rumspringa.
Na de rumspringa, zo blijkt uit onderzoek, keert ongeveer 90 tot 95 procent van de Amish-jongeren weer terug naar de Amish-gemeenschap. Slechts een kleine minderheid neemt definitief afstand van de eigen gemeenschap.
Boek: Growing Up Amish – The Rumspringa Years
Bronnen ▼
Internet
-https://amishamerica.com/what-is-rumspringa/
-https://en.wikipedia.org/wiki/Rumspringa
-https://amishamerica.com/what-is-rumspringa/