Catharina von Bora (1499-1552) – Vrouw van Maarten Luther

Catharina von Bora trouwde met de bekende Duitse reformator Maarten Luther nadat ze non was geweest in het klooster in Nimbschen.

Catharina von Bora
Catharina von Bora
Catharina von Bora werd geboren in het Duitse plaatsje Lippendorf. Haar moeder overleed toen ze vijf was. Haar vader hertrouwde hierna vrij snel en stuurde Catharina naar het het Benedictijner klooster in Brehna (in de buurt van Halle). In 1508 verkast ze naar zustergenootschap in Nimbschen. Catharina is dan negen jaar oud. Als Catharina zestien jaar is wordt ze non.

De non loopt echter weg als ze hoort over de reformatie die op dat moment aan de gang is. Ze ontmoet Maarten Luther en verlooft zich op 13 juni 1525 met hem. Twee weken later trouwen ze.

Als Luther in 1546 overlijdt komt Catharina financieel in zwaar weer terecht. Het geld dat Luther ontving als professor en dominee komt niet meer binnen. in 1552 slaat ze op de vlucht voor de pest. Na een ongeluk komt de weduwe van Luther om in het plaatsje Torgau. Hier is een gedenkteken voor haar opgericht.

- advertentie -

Lees ook: Maarten Luther (1483-1546) – Theoloog en reformator

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: