///

Catharina von Bora (1499-1552) – Vrouw van Maarten Luther

Catharina von Bora (1499-1552) - Vrouw van Maarten Luther
Catharina von Bora (1499-1552) - Vrouw van Maarten Luther

Catharina von Bora trouwde met de bekende Duitse reformator Maarten Luther nadat ze non was geweest in het klooster in Nimbschen.

Catharina von Bora
Catharina von Bora
Catharina von Bora werd geboren in het Duitse plaatsje Lippendorf. Haar moeder overleed toen ze vijf was. Haar vader hertrouwde hierna vrij snel en stuurde Catharina naar het het Benedictijner klooster in Brehna (in de buurt van Halle). In 1508 verkast ze naar zustergenootschap in Nimbschen. Catharina is dan negen jaar oud. Als Catharina zestien jaar is wordt ze non.

De non loopt echter weg als ze hoort over de reformatie die op dat moment aan de gang is. Ze ontmoet Maarten Luther en verlooft zich op 13 juni 1525 met hem. Twee weken later trouwen ze.

Als Luther in 1546 overlijdt komt Catharina financieel in zwaar weer terecht. Het geld dat Luther ontving als professor en dominee komt niet meer binnen. in 1552 slaat ze op de vlucht voor de pest. Na een ongeluk komt de weduwe van Luther om in het plaatsje Torgau. Hier is een gedenkteken voor haar opgericht.

Lees ook: Maarten Luther (1483-1546) – Theoloog en reformator

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: