ModeMode

Choreograaf Rudi van Dantzig (78) overleden

Balletschoenen
De beroemde Nederlandse choreograaf, danser en balletleider Rudi van Dantzig is donderdag op 78-jarige leefijd overleden.

- ad -

Rudi van Dantzig begon op zijn zestiende, relatief laat met balletdansen. Hij kreeg les van Sonia Gaskell, grondlegster van Het Nationale Ballet.

In 1952 nam diezelfde Gaskell hem aan als danser bij haar Ballet Recital, dat in 1954 het Nederlands Ballet werd. In opdracht van Gaskell maakte Van Dantzig in 1955 zijn eerste choreografie:

- advertentie-

- ad -
- advertentie -Nachteiland, op muziek van Claude Debussy.

Vanaf 1965 maakte Van Dantzig onderdeel uit van de artistieke staf van het nieuwe Het Nationale Ballet. Vier jaar later volgde hij Gaskell op als artistiek directeur van dit ballet.

Gedurende zijn carrière maakte Van Dantzig meer dan vijftig balletten. Velen daarvan zijn over de hele wereld uitgevoerd.

De geboren Amsterdammer was ook actief als schrijver. Zo publiceerde hij in 1986 bijvoorbeeld de roman Voor een verloren soldaat. Deze roman werd later onder dezelfde titel verfilmd.

- ad -

Ongelooflijke bijdrage

Volgens Ted Brandsen, de huidige artistiek directeur van Het Nationale Ballet, zal de naam van Van Dantzig voor altijd verbonden blijven aan Het Nationale Ballet. In een in memorian schrijft Brandsen onder meer:

- advertentie-

Rudi is een van Nederlands grootste kunstenaars. Als choreograaf en als artistiek leider heeft hij een ongelooflijke bijdrage geleverd aan de bloei van de danskunst in ons land.

- advertentie -

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

Veel meer tips ➱


Blij met deze site?

Klant bij Bol?Klant bij Bol? Bestel via deze link en Historiek krijgt een kleine vergoeding. Dank u wel!