Churchill doneerde 50 pence na watersnoodramp

De Britse premier Winston Churchill blijkt na de watersnoodramp van 1953 in zijn eigen buidel te hebben getast voor een donatie aan de zwaarst getroffen gebieden van Zeeland.

Jaap Schoof van het Watersnoodmuseum zegt in het AD van dinsdag dat er een document is ontdekt waaruit dit blijkt. Een enorm bedrag doneerde de legendarische oorlogspremier overigens niet. Hij schonk in 1954 een bedrag van 50 pence om een rij bomen te planten in een zwaar getroffen gebied in Zeeland.

Het document is onlangs gevonden tijdens opruimwerkzaamheden in het voormalige gemeentehuis van Ouwerkerk. Het Waternoodmuseum exposeert vanaf volgende week een kopie van de brief. Het origineel krijgt een plek in het archief in Zierikzee.

De watersnoodramp van 1953 is de grootste natuurramp in de Nederlandse naoorlogse geschiedenis. Tijdens een noordwesterstorm braken begin dat jaar de dijken bij Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant door. Meer dan 1800 mensen kwamen om het leven.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: