Dark
Light

Churchill doneerde 50 pence na watersnoodramp

Auteur:
1 minuut leestijd
Winston Churchill in 1941
Winston Churchill in 1941

De Britse premier Winston Churchill blijkt na de watersnoodramp van 1953 in zijn eigen buidel te hebben getast voor een donatie aan de zwaarst getroffen gebieden van Zeeland.

Jaap Schoof van het Watersnoodmuseum zegt in het AD van dinsdag dat er een document is ontdekt waaruit dit blijkt. Een enorm bedrag doneerde de legendarische oorlogspremier overigens niet. Hij schonk in 1954 een bedrag van 50 pence om een rij bomen te planten in een zwaar getroffen gebied in Zeeland.

Het document is onlangs gevonden tijdens opruimwerkzaamheden in het voormalige gemeentehuis van Ouwerkerk. Het Waternoodmuseum exposeert vanaf volgende week een kopie van de brief. Het origineel krijgt een plek in het archief in Zierikzee.

De watersnoodramp van 1953 is de grootste natuurramp in de Nederlandse naoorlogse geschiedenis. Tijdens een noordwesterstorm braken begin dat jaar de dijken bij Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant door. Meer dan 1800 mensen kwamen om het leven.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×