Dark
Light

CIDI boos over veiling nazi-portretten

‘Stuitend en onsmakelijk’
Auteur:
1 minuut leestijd
De portretten toen ze nog op de website van het veilinghuis te zien waren
De portretten toen ze nog op de website van het veilinghuis te zien waren

Het CIDI, het Centrum Informatie en Documentatie Israël, is ontstemd over de veiling van drie portretten van nazi-kopstukken bij het Twents Veilinghuis in Enschede. De instelling noemt de verkoop ‘stuitend en onsmakelijk’.

Wolfgang Willrich in 1943
Wolfgang Willrich in 1943
De drie portretten dateren uit 1943 en zijn gemaakt door de SS’er Wolfgang Willrich. Het gaat om een portret van Adolf Hitler en twee van Heinrich Himmler. De portretten hebben in de veiling ieder een startprijs van 750 euro. Aanvankelijk waren op de website van het veilinghuis ook afbeeldingen van de portretten te zien, maar vanwege de commotie zijn deze verwijderd.

De in 1948 overleden Willrich maakt veel portretten van zogenaamde ‘Arische’ families. Het CIDI:

“Wellicht nog stuitender is de rol die Willrich speelde in de totstandkoming van de tentoonstelling ‘Entartete Kunst’, waarin moderne kunst op virulente wijze werd gedemoniseerd. Willrich publiceerde het pamflet ‘Die Säuberung des Kunsttempels. Eine kunstpolitische Kampfschrift zur Gesundung deutscher Kunst im Geiste nordischer Art’, dat leidde tot de verwijdering van het werk van Joodse kunstenaars uit musea en galeries en de ideologische basis vormde voor een massale zuivering van moderne kunst uit Duitse musea.”

CIDI-directeur Hanna Luden heeft het veilinghuis verzocht de aanbieding van deze portretten in te trekken.

“Een veilinghuis zou hiervan niet moeten profiteren. Niet alleen hebben de afgebeelde personen de mensheid onvoorstelbaar veel leed berokkend, ook de schilder zelf was een fanatieke nazi-ideoloog. Het veilen is in strijd met elk fatsoen en de menselijke waardigheid.”

Het veilinghuis besluit deze week of de veiling van de drie schilderijen doorgaat of niet.

Lees ook: Adolf Hitler (1889-1945) – Führer van het Derde Rijk
Meer Tweede Wereldoorlog

×