Dark
Light

Karin Kent en de eerste Nederlandstalige nummer 1 hit in de Veronica Top 40

“Dans je de hele nacht met mij””
Auteur:
1 minuut leestijd
Karin Kent in Knokke, 1966 (CC BY-SA 3.0 - Anefo - Eric Koch - wiki)
Karin Kent in Knokke, 1966 (CC BY-SA 3.0 - Anefo - Eric Koch - wiki)

De Amsterdamse zangeres Janneke Kanteman brak in 1966, onder haar artiestennaam Karin Kent, door op het Songfestival van Knokke. Dit met het nummer Dans je de hele nacht met mij?, een vertolking van de hit Dance Mama, Dance Papa, Dance van Burt Bacharach en Hal David.

Het liedjesfestival werd live op televisie uitgezonden, waardoor veel Nederlanders er getuige van waren. In de weken hierna werd het nummer nog veel gedraaid op de radio en op 13 augustus 1966 bereikte het liedje zelfs de eerste plaats in de Veronica Top 40. Het was daarmee de eerste Nederlandstalige nummer 1 uit de geschiedenis van deze belangrijke hitlijst.

Karin Kent zong in Knokke overigens niet alleen Dans je de hele nacht met mij? maar ook het jazz-nummer The laziest girl in town. Voor Knokke trad Kent ook al geregeld op. Zo was ze in juni 1964 een van de voorprogramma’s tijdens het optreden van The Beatles in Blokker, het enige optreden dat de Fab Four ooit in Nederland gaven. Datzelfde jaar was Kent gedebuteerd in een band van haar neef: de Flying Tigers.

Carrière

Na haar grote doorbraak probeerde Karin Kent tevergeefs een carrière in het buitenland van de grond te krijgen en nam ze meer Engelstalig werk op. In 1967 boekte ze nog wel succes met het carnavalsnummer Jelle Sal Wel Sien, op de melodie van Yellow Submarine van The Beatles. Dit nummer was eerder op de planken gebracht door cabaretier Wim Kan en ging over toenmalig premier en minister van Financiën Jelle Zijlstra.

Lees ook: De Nederlandse winnaars van het Songfestival

Karin Kent – Jelle Sal Wel Sien

Bronnen

-http://www.muziekencyclopedie.nl/action/entry/Karin+Kent
-https://www.nrc.nl/nieuws/2001/09/06/ik-ben-nu-gelukkig-weer-anoniem-7555791-a996619
-https://nl.wikipedia.org/wiki/Karin_Kent
×