Collectie Frits Lugt verwerft portretten Jan de Bray

De schilderijencollectie van Frits Lugt, ondergebracht in de Fondation Custodia in Parijs, is onlangs uitgebreid met portretten van de Haarlemse kunstenaar Jan de Bray (ca. 1627-1697).

Het gaat om twee zogenaamde ovale pendante uit 1662 van een man en een vrouw. De geportretteerden waren op het moment van schilderen volgens de de Fondation Custodia respectievelijk 22 en 19 jaar oud. Om wie het gaat is niet helemaal duidelijk, maar vermoedens zijn er wel. Op de achterkant zijn in de negentiende eeuw wel de namen geschreven van Jacob van Vaerle en zijn zuster Lysbeth, maar het is volgens medewerkers van de collectie Frits Lugt de vraag of volwassen kinderen zo in de vorm van pendanten door De Bray zouden zijn geportretteerd.

Er bestaan twee aquarellen naar de schilderijen uit 1785 waarop ze zijn geïdentificeerd als Lambert Schutter, geboren in 1640 en dus 22 jaar oud in 1662, en Eva van Beresteyn. De twee traden op 24 september 1662 in het huwelijk en het lijkt erop dat ze ter gelegenheid van die gebeurtenis voor de schilder poseerden. Fondation Custodia over de kunstwerken:

“De lichtelijk verlegen uitdrukking van de vrouw en de zelfbewuste aanwezigheid van de man verlenen de portretten hun bijzondere aantrekkelijkheid. Hij heeft een hoed in de hand, zij een naar binnen gevouwen waaier. De toestand van de schilderijen, afkomstig uit Frans particulier bezit, is perfect. De tintelende kwaliteit van De Bray’s kunstenaarschap straalt de beschouwer tegemoet.”

De schilderijen zijn tot en met 27 mei te zien in de tentoonstelling Un Univers intime in het Institut Néerlandais in Parijs.

- advertentie -

Boek: Frits Lugt 1884-1970 – Leven voor de kunst

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: