/

Collectie Spoorwegmuseum naar Wagenmakerij in Limburg

Wagenmakerij Venlo-Blerick (Spoorwegmuseum)
Wagenmakerij Venlo-Blerick (Spoorwegmuseum)
De collectie van het Spoorwegmuseum in Utrecht verhuist naar de Wagenmakerij Venlo-Blerick in Limburg. Het monumentale gebouw gaat dienst doen als museumdepot. Een deel van de collectie is inmiddels al ondergebracht in het pand.


De Wagenmakerij stamt uit 1890 en is met 7.375 vierkante meter een van de grootste industriële rijksmonumenten van Nederland. Tot enkele jaren geleden was het gebouw, dat al tientallen jaren geen functie meer had, ernstig verwaarloosd.

Stichting BOEi werd in 2007 eigenaar van de Wagenmakerij en bracht samen met onder meer de BankGiro Loterij en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) middelen bijeengebracht om de restauratie en herbestemming te kunnen realiseren.

Het Spoorwegmuseum is blij met het nieuwe onderkomen. Hoofd Collecties Peter-Paul de Winter:

“De Wagenmakerij is een enorme vooruitgang voor Het Spoorwegmuseum. Het biedt ons niet alleen meer ruimte voor opslag, we hebben nu ook meer faciliteiten om klein onderhoud uit te voeren”.

De collectie rollend materieel van het Spoorwegmuseum bestaat uit ongeveer honderdtwintig objecten. In het museum in Utrecht is de tentoonstellingsruimte beperkt, de getoonde collectie wisselt daardoor regelmatig. Met de Wagenmakerij in Venlo-Blerick beschikt het museum nu over voldoende opslagruimte.

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: