Dark
Light

Collectie Spoorwegmuseum naar Wagenmakerij in Limburg

Auteur:
1 minuut leestijd

Wagenmakerij Venlo-Blerick (Spoorwegmuseum)
Wagenmakerij Venlo-Blerick (Spoorwegmuseum)
De collectie van het Spoorwegmuseum in Utrecht verhuist naar de Wagenmakerij Venlo-Blerick in Limburg. Het monumentale gebouw gaat dienst doen als museumdepot. Een deel van de collectie is inmiddels al ondergebracht in het pand.


De Wagenmakerij stamt uit 1890 en is met 7.375 vierkante meter een van de grootste industriële rijksmonumenten van Nederland. Tot enkele jaren geleden was het gebouw, dat al tientallen jaren geen functie meer had, ernstig verwaarloosd.

Stichting BOEi werd in 2007 eigenaar van de Wagenmakerij en bracht samen met onder meer de BankGiro Loterij en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) middelen bijeengebracht om de restauratie en herbestemming te kunnen realiseren.

Het Spoorwegmuseum is blij met het nieuwe onderkomen. Hoofd Collecties Peter-Paul de Winter:

“De Wagenmakerij is een enorme vooruitgang voor Het Spoorwegmuseum. Het biedt ons niet alleen meer ruimte voor opslag, we hebben nu ook meer faciliteiten om klein onderhoud uit te voeren”.

De collectie rollend materieel van het Spoorwegmuseum bestaat uit ongeveer honderdtwintig objecten. In het museum in Utrecht is de tentoonstellingsruimte beperkt, de getoonde collectie wisselt daardoor regelmatig. Met de Wagenmakerij in Venlo-Blerick beschikt het museum nu over voldoende opslagruimte.

Oprichter (2008) en algemeen beheerder Historiek. Wil via de site historische achtergronden toegankelijk maken voor een breed publiek. Dit onder het motto: "Omdat we ook van gisteren zijn".

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×