Collectie Spoorwegmuseum naar Wagenmakerij in Limburg

Wagenmakerij Venlo-Blerick (Spoorwegmuseum)
Wagenmakerij Venlo-Blerick (Spoorwegmuseum)
De collectie van het Spoorwegmuseum in Utrecht verhuist naar de Wagenmakerij Venlo-Blerick in Limburg. Het monumentale gebouw gaat dienst doen als museumdepot. Een deel van de collectie is inmiddels al ondergebracht in het pand.


De Wagenmakerij stamt uit 1890 en is met 7.375 vierkante meter een van de grootste industriële rijksmonumenten van Nederland. Tot enkele jaren geleden was het gebouw, dat al tientallen jaren geen functie meer had, ernstig verwaarloosd.

Stichting BOEi werd in 2007 eigenaar van de Wagenmakerij en bracht samen met onder meer de BankGiro Loterij en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) middelen bijeengebracht om de restauratie en herbestemming te kunnen realiseren.

Het Spoorwegmuseum is blij met het nieuwe onderkomen. Hoofd Collecties Peter-Paul de Winter:

- advertentie -

“De Wagenmakerij is een enorme vooruitgang voor Het Spoorwegmuseum. Het biedt ons niet alleen meer ruimte voor opslag, we hebben nu ook meer faciliteiten om klein onderhoud uit te voeren”.

De collectie rollend materieel van het Spoorwegmuseum bestaat uit ongeveer honderdtwintig objecten. In het museum in Utrecht is de tentoonstellingsruimte beperkt, de getoonde collectie wisselt daardoor regelmatig. Met de Wagenmakerij in Venlo-Blerick beschikt het museum nu over voldoende opslagruimte.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: