/

Colorado – Amerikaanse staat

Vlag van Colorado
Vlag van Colorado

Colorado, centraal gelegen Amerikaanse staat die de bijnaam The Centennial State (de honderdjarige staat) heeft. Colorado heeft een oppervlakte van 296.596 km² en ongeveer 4,6 miljoen inwoners. Denver is de hoofdstad.

Colorado werd oorspronkelijk bewoond door Indiaanse stammen zoals de Ute, Cheyenne en Comanche. Bekend is dat de Spaanse ontdekkingsreiziger Francisco Vásquez de Coronado het gebied rond 1540 binnentrok.

In de zeventiende eeuw kwam Colorado onder Franse invloed. Begin 1803 kregen de Verenigde Staten een deel van het gebied in bezit. Dit vanwege de zogenaamde Louisiana Purchase, waarbij de VS het gebied ten westen van de Mississippi en ten oosten van de Rocky Mountains van Frankrijk kocht. Na afloop van de Mexicaans-Amerikaanse oorlog (1846-1848) kreeg Amerika de rest van het gebied in bezit.

De staat Colorado in het rood gemarkeerd
De staat Colorado in het rood gemarkeerd

Vanaf 1859 was er een sterke bevolkingstoename in verband met de Colorado Gold Rush. Nadat er steeds meer van het goud was gevonden, veranderden veel stadjes echter in spookstadjes.

Colorado trad op 1 augustus 1876, als 38e staat, toe tot de Verenigde Staten.

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: