/

Ophef om ‘concentratiekamp-pak’ Spaans modehuis

Het pak zoals dat door Loewe werd verkocht
Het pak zoals dat door Loewe werd verkocht (Loewe)

In Spanje is ophef ontstaan vanwege een nieuw model pak van modehuis Loewe. Het pak, bestaande uit een broek en een jasje met zwarte verticale strepen, vertoont grote gelijkenissen met de uniformen die gevangenen tijdens de Tweede Wereldoorlog in concentratiekampen moesten dragen.

Nadat het modehuis afbeeldingen van het pak op internet plaatste, barstte een storm van kritiek los. Belangrijk was vooral een Instagram-post van Diet Prada, een account dat de modewereld kritisch volgt. In deze post werd het nieuwe pak naast een afbeelding van concentratiekampkleding getoond. In een bijschrift worden de specifieke verhouding van de strepen, de snit en het borstzakje van het ontwerp “griezelig verontrustend” genoemd.

Het Spaanse modehuis heeft het pak inmiddels uit de handel genomen en excuses aangeboden. Volgens het bedrijf was het nooit de bedoeling om een link te leggen met concentratiekampen. Het pak maakte onderdeel uit van een collectie rond de negentiende-eeuwse Britse keramist William De Morgan.

Handtas met hakenkruizen

Er is wel vaker ophef rond modeontwerpen. Enkele jaren geleden ontstond bijvoorbeeld commotie toen warenhuis V&D een t-shirt in de handel bracht waarop een afbeelding was te zien van een hond in Wehrmacht-uniform. En modehuis Zara kwam eerder onder vuur te liggen toen het sandalen verkocht onder de naam ‘slavensandalen’ en handtassen waarin hakenkruizen waren verwerkt.

Ook interessant: Verontwaardiging over Dachau-puzzel
…en: Kritiek op ‘Holocaust on Ice’

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden en onze colofon vindt u hier.

Doorzoek ons archief: