Week van de koloniale geschiedenis

Kritiek op ‘Holocaust on Ice’


Een uitzending van het Russische televisieprogramma Ice Age, een variant op ‘Sterren dansen op het ijs’, heeft voor ophef gezorgd. Er is kritiek op een schaatspaar dat een vrolijke kuur uitvoerde terwijl men gekleed was in het tenue van kampgevangenen uit de Tweede Wereldoorlog.

Videostill van het optreden
Videostill van het optreden
De twee schaatsers, olympisch kunstschaatskampioen Tatiana Navka en acteur Andrei Burkovsky, beginnen de kuur nog serieus, maar uiteindelijk wordt het een uiterst vrolijke uitvoering. En dat stuit veel mensen tegen de borst. Onder meer op social media is met veel verontwaardiging gereageerd.

De kleding die de twee dragen lijkt, inclusief davidster en nummer, sterk op het tenue dat Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog in de concentratiekampen moesten dragen. De muziek onder de dans is afkomstig uit de beroemde tragikomedie La vita è bella. In deze film wordt het verhaal vertelt van een man die zijn zoon tijdens de Tweede Wereldoorlog wil beschermen. Terwijl de man met zijn gezin gevangen zit in een concentratiekamp, maakt hij zijn zoon wijs dat ze meedoen aan een wedstrijd. Wie als eerste 1000 punten heeft, wint een tank.

Net als in de film creëren de twee Russische acteurs in de schaatskuur ook een fantasiewereld voor hun kind. De schaatskuur eindigt met een executie.

- advertentie -

Eerbetoon

Tatiana Navka, die opvallend genoeg getrouwd is met de woordvoerder van president Poetin, plaatste een bericht op haar Instagram-account en gaf aan dat het optreden een eerbetoon was aan La vita è bella. Op het bericht kwamen veel negatieve reacties. Kijkers gaven onder meer aan het optreden ‘ontoepasselijk, beschamend en smerig’ te vinden. Ook op andere social media werd felle kritiek geuit op het optreden.

Meer Tweede Wereldoorlog

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: